Jens Stoltenberg, noi promisiuni pentru cei afectați de presiunea rusă: „Aliații NATO vor crește sprijinul Republica Moldova”
- Antonia Hendrik
- 30 noiembrie 2022, 16:18
NATO promite măsuri de creșterea sprijinului pentru Republica Moldova. Aliații sunt „angajaţi să crească sprijinul pentru Bosnia-Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova”, parteneri „afectaţi de presiunea rusă”, a declarat miercuri, la Bucureşti, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.
Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că „astăzi, aceşti parteneri sunt afectaţi de presiunea rusă”, iar aliaţii s-au angajat să crească sprijinul pentru ei. De asemenea, şeful NATO a mai spus că se va continua sprijinul militar pentru Ucraina, mai ales apărarea antiaeriană.
„NATO şi aliaţii NATO oferă de mulţi ani sprijin pentru cei trei parteneri, inclusiv prin dezvoltarea de capacităţi, reforme şi instruire pentru întărirea instituţiilor lor de apărare şi de securitate”, a spus Jens Stoltenberg în deschiderea ultimei sesiuni de discuţii din cadrul celei de-a doua zi a reuniunii miniştrilor de Externe din Alianţă, la care au fost invitate să participe şi Bosnia-Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova.
Sunt îngrijorări, în special în regiunea strategică a Mării Negre şi a Balcanilor de Vest
„Astăzi, aceşti parteneri sunt afectaţi de presiunea rusă. Aliaţii NATO angajaţi să crească sprijinul pentru ei. Această întâlnire este o oportunitate de a discuta unele dintre îngrijorările noastre comune de securitate, în special în regiunea de importanţă strategică a Mării Negre şi a Balcanilor de Vest”, a spus şeful NATO.
Potrivit acestuia, întâlnirea de la Bucureşti arată „cooperarea puternică şi tot mai mare dintre NATO şi cele trei ţări în aceste vremuri provocatoare”.
Conform analizelor din Republica Moldova, ţara sa nu este ameninţată de un scenariu militar, însă datoria Guvernului este să fie pregătit pentru orice eventualitate.
Prin Constituţie, Republica Moldova este o ţară neutră
„Nu încearcă să adere la NATO ca ţară, din cauza prevederilor noastre constituţionale. În acelaşi timp, pentru Moldova neutralitatea nu înseamnă autoizolare, demilitarizare sau indiferenţă faţă de ceea ce se întâmplă în lume, inclusiv condamnarea de către noi a agresiunii ruse împotriva Ucrainei”, a declarat şeful diplomaţiei de la Chişinău înaintea discuţiilor din ultima zi a reuniunii miniştrilor de Externe din cadrul NATO de la Bucureşti.
Este pentru prima dată când un ministru de externe al Republicii Moldova este invitat să participe la o reuniune ministerială a NATO, informează Agerpres.