Motivele pentru care SUA refuză să numească Rusia stat terorist. Ambasadoarea SUA la NATO a venit cu explicații
- Iulia Moraru
- 28 noiembrie 2022, 22:35
Deși președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut în repetate rânduri aliaților săi să declare Rusia drept stat terorist, se pare că una dintre cele mai mari puteri ale lumii, deși este de partea lui, refuză să facă acest lucru. Care sunt motivele.
Ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat într-o conferință de presă susținută luni, 28 noiembrie, la București, că Statele Unite nu consideră că este momentul potrivit pentru a numi Rusia stat terorist. Cu toate acestea, consecințele acestei acțiuni ar putea fi nefaste din mai multe perspective.
Declarațiile oficialului american au fost făcute la un briefing online cu presa internaţională, înaintea reuniunii miniştrilor de externe din cadrul NATO care va avea loc marţi şi miercuri la Bucureşti.
SUA refuză să numească Rusia stat terorist
„Washingtonul consideră că acest lucru nu este necesar în acest moment”, a spus Julianne Smith, reiterând poziţia exprimată de preşedintele american Joe Biden şi de alţi reprezentanţi ai administraţiei SUA.
Ea a mai adăugat că o astfel de decizie ar putea fi totuși contraproductivă, deoarece e capabilă să încetinească sau obstrucţioneze capacitatea SUA de a trimite asistenţă umanitară în Ucraina sau exporturile de cereale din Ucraina.
Ambasadoarea Statelor Unite a susținut că focusul SUA este acela de a folosi sancţiuni şi de a identifica mijloace pentru a suplimenta sancţiunile, cu scopul de a spori presiunea asupra țări conduse de Vladimir Putin.
„Din acest motiv, focusul SUA, în strânsă colaborare cu mulţi parteneri şi aliaţi din întreaga lume, este de a folosi sancţiuni şi de a identifica mijloace pentru a suplimenta sancţiunile, cu scopul de a spori presiunea asupra preşedintelui rus Vladimir Putin şi asupra regimului său, dar şi de a găsi mijloace pentru a aplica presiunea asupra economiei. De fapt, pentru a împiedica armata rusă... să construiască noi capabilităţi în contextul războiului. Aşadar, nu văd nicio mişcare, cu siguranţă nu în SUA, în direcţia declarării Rusiei drept stat terorist”, a subliniat Julianne Smith.
UE a catalogat Rusia ca stat terorist
În timp ce SUA refuză să ia această decizie, Parlamentul European a acționat în această direcție și a adoptat o rezoluţie care califică Rusia drept „stat sponsor al terorismului” şi care „utilizează mijloace teroriste” în conflictul din Ucraina. Drept răspuns, ministrul rus de externe a denunțat rezoluția și a susținut că ea nu are nicio legătură cu lupta împotriva terorismului, potrivit ziare.com.
Joe Biden a afirmat că Rusia nu ar trebui să fie declarată stat sponsor al terorismului, etichetă pe care Ucraina a promovat-o de când a început invazia rusă. În prezent, pe lista țărilor numite sponsori ai terorismului se află Siria, Iran, Coreea de Nord sau Cuba.