Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene reacționează după perchezițiile din lăcașurile de cult: Preoții nu sunt colaboratori

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene reacționează după perchezițiile din lăcașurile de cult: Preoții nu sunt colaboratori Sursa: crestin ortodox

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a efectuat mai multe percheziții în lăcașuri de cult de pe teritoriul țării, subordonate Patriarhiei Moscovei. Sfântul Sinod Bisericii Ortodoxe Ucrainene a condamnat aceste acțiuni și susține că acuzațiile sunt nefondate.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat mai multe percheziții la biserica Sfânta Adormire din cadrul complexului monahal Lavra Pecerska din Kiev, la mănăstirea Sfânta Treime din Koreţ și la sediul parohiei Sarni-Polesia din regiunea Rivne.

Au fost confiscate mai mullte cărți considerate a fi pro-ruse, dar și sume importante de bani: două milioane de hirvve (52.000 de euro), peste 100.000 de dolari și câteva mii de ruble. Mai mulți preoți au fost acuzați că sunt colaboratori ai Rusiei. Unul dintre ei a fost înlăturat din funcție după ce a interpretat în timpul unei slujbe cântecul „Maica Rusia“.

Resping acuzațiile

Sfântul Sinod Bisericii Ortodoxe Ucrainene a condamnat aceste descinderi și susține că preoții nu sunt colaboratori, iar acuzațiilor sunt nefondate. „Încă din prima zi a invaziei trupelor ruse, Biserica Ortodoxă Ucraineană a condamnat acest război și pledează cu consecvență pentru păstrarea suveranității, independenței și integrității teritoriale a Ucrainei. Credincioșii noștri, cu ajutorul lui Dumnezeu și cu rugăciunile semenilor săi, apără cu curaj patria.

Ne puteți urmări și pe Google News

Declarăm că aceste acuzații artificiale sunt nedovedite și nefondate. Acei episcopi și preoți care au rămas pe teritoriul ocupat al Ucrainei și continuă să-și exercite slujirea pastorală nu sunt colaboratori. Mulți dintre ei sunt adevărați eroi ai poporului ucrainean“, se arată într-un comunicat de presă al Sfântului Sinod.

Anchetă imparțială

De asemenea, reprezentanții Sfântului Sinod au cerut ca ancheta să fie una imparțială. „În opinia noastră, este o mare rușine că raidurile, care sunt adesea însoțite de înjurături și ciocniri, au loc nu numai cu acordul, ci și la inițiativa reprezentanților autorităților locale. Este păcat că unii funcționari publici își permit să facă declarații provocatoare îndreptate deschis împotriva Bisericii noastre.

Din păcate, unii s-au confruntat deja cu acuzații grave. În acest sens, insistăm asupra obiectivității acțiunilor oamenilor legii. Ancheta trebuie să fie imparțială și să nu fie însoțită de acuzații nefondate“, se mai arată în comunicatul de presă, citat de infoactual.ro.