Povestea celor mai ciudați monarhi din istorie: Cruzime, vanitatea și nebunie

Povestea celor mai ciudați monarhi din istorie: Cruzime, vanitatea și nebunie Sursă: Pixabay

Datorită vieții lor ciudate, mai mulți regi şi regine din istorie au devenit cunoscuți pentru excentricitățile lor. Printre aceștia a fost contesa Elizabeth Bathory, care se bucura atunci când îşi tortura servitorii.

Gian Gastone (Giovanni Battista Gastone) a fost al șaptelea și ultimul Mare Duce de Toscana al Casei de Medici. Se spune că era era atât de leneș încât și-a petrecut ultima parte a domniei stând în pat.

Mai era Ana Ivanovna, care a domnit ca Ducesă din 1711 până în 1730 și ca Împărăteasă a Rusiei din 1730 până în 1740. Ana a fost fiica lui Ivan al V-lea al Rusiei și nepoată de frate a țarului Petru cel Mare. Anei îi plăcea atât de mult să-i umilească pe ceilalți, încât se știa că își ridiculizează subalternii făcându-i să se căsătorească unul cu altul.

Dar acești conducători erau normali în comparație cu unii, care în multe cazuri, cruzimea, vanitatea și nebunia aveau consecințe groaznice pentru țările pe care le conduceau.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ludwig al II-lea al Bavariei

Unul dintre cei mai iubiți și excentrici monarhi ai Bavariei a fost Ludwig al II-lea, care a devenit faimos pentru personalitatea sa ciudată și pentru obsesia sa de a construi castele feerice. Ludwig a avut o viață de familie zbuciumată. Nu-i plăceau aparițiile publice, preferând în schimb să stea singur în castelul său.

Conspiratorii au furnizat o listă cu excentricitățile lui Ludwig. Vorbea cu oameni imaginari, era limitat în ceea ce priveau manierele, avea o înclinație pentru picnicuri la lumina lunii cu dansatori goi. Toate au dus la dovada că Regele era nebun. În 1886 Ludwig a fost declarat inapt să conducă și înlăturat de la putere. Regele a fost găsit plutind mort într-un lac chiar a doua zi, făcându-i pe mulți să susțină că a fost ucis de rivalii săi.

Carol al VI-lea al Franței

Cunoscut și sub numele de „Charles cel Nebun”, Carol al VI-lea a fost conducătorul Franței în timpul Războiului de o sută de ani. Charles a prezentat semne de psihoză și paranoia încă de tânăr, iar istoricii moderni au spus ar fi fost schizofrenic. Boala sa mintală s-a manifestat pentru prima dată în 1392, când a avut loc şi o „crimă”. În timp ce călătorea prin pădure a devenit dezorientat și frenetic și și-a atacat mai mulți oameni, ucigând chiar și un cavaler înainte ca servitorii săi să-l poată opri. De atunci, comportamentul lui Charles s-a înrăutățit. El uita frecvent cine era și trebuia să i se amintească că era rege. În timpul unui alt episod, a refuzat să facă baie sau să-și schimbe hainele timp de câteva luni. Carol al VI-lea era, de asemenea, cunoscut că alerga sălbatic prin holurile palatului său fără motiv.

Ibrahim I al Imperiului Otoman

Cunoscut și sub numele de „Ibrahim cel Nebun”, Ibrahim I a fost cel mai instabil mental dintr-o serie de sultani turci nebuni și cruzi care au condus Imperiul Otoman în timpul secolului al XVI- lea. Se crede că Ibrahim a suferit de o mulțime de boli mintale. Extatic și mai mult decât puțin dezorientat, şi-a format un harem de fecioare pentru a-și satisface apetitul sexual vorace.

Avea și un fetiș pentru femeile grase și la un moment dat și-a trimis servitorii într-o căutare pentru a găsi cea mai puternică femeie din toată țara. S-au întors cu o femeie care a devenit membru favorit al haremului său. Excesele lui Ibrahim nu s-au oprit la sex. Sultanul era și lacom, iar agenții săi jefuiau frecvent case pentru a-i aduce parfumuri şi haine. De asemenea, era notoriu de violent. Pe lângă faptul că a ordonat execuții și tortură după bunul plac, Ibrahim și-a aruncat fiul într-un bazin cu apă, iar mai târziu l-a înjunghiat pe băiat.

Juana I a Spaniei

Cunoscută și sub numele de „Juana cea Nebună”, Juana de Castile a devenit prima regină a dinastiei Habsburgilor când s-a căsătorit cu Filip de Burgundia (Filip cel Îndrăzneț) în 1496. Juana era la fel de geloasă pe cât era Filip, iar infidelitățile lui au condus-o într-o stare de paranoia extremă. Pentru că soțul ei urmărea orice doamnă atrăgătoare de la curte, Juana a început să aducă doar femei bătrâne și urâte în alaiul ei.  Chiar a atacat  o femeie despre care credea că este amanta soțului ei. Cu disperare ca Filip o înșela, Juana a început să se consulte cu vrăjitorii și să folosească poțiuni de dragoste, iar când soțul ei a ignorat-o, a început greva foamei. Dacă Juana a fost sau nu „nebună”, este discutabil.

Excentricitățile reginei Juana au crescut considerabil când Filip a murit după o scurtă boală. Total tulburată, Juana s-a îmbrăcat în mod constant în negru și a plâns necontrolat și chiar a deschis sicriul de mai multe ori, pentru a-i putea săruta picioarele cadavrului soțului ei. Îngrijorată că soțul ei o va înșela chiar şi după moarte, Juana a interzis femeilor să se apropie de sicriul lui, chiar și călugărițelor.

George al III-lea al Angliei

Cel mai faimos caz de nebunie regală a fost cu George al III-lea al Angliei, care a suferit de boli mintale în ultima parte a vieții sale. Regele a avut momente de claritate și pentru o vreme boala s-a atenuat. Dar odată cu vârsta, stările de nebunie au revenit și, după ce și-a pierdut o bună parte din vedere și auz, George al III-lea a fost ținut în izolare până la moarte.

Una dintre cele mai bizare nebunii ale regelui George a avut loc în timpul primului său focar de boală, când a cunoscut și a dezvoltat o obsesie pentru o femeie pe nume Elizabeth Spencer. În plină pasiune, George a început să creadă că el și Elizabeth sunt căsătoriți și chiar a susținut că propria sa soție, regina Charlotte, a fost o impostoare care intenționa să-l omoare.

Împăratul Caligula

Caligula a servit doar patru ani ca împărat al Romei, dar în acea perioadă scurtă a fost considerat unul dintre cei mai cruzi și mai ciudați conducători din istorie. Avea doar 25 de ani când a ajuns la putere. Iar aceste tendințe psihotice aveau să apară în cele din urmă în unele dintre legile lui Caligula. Se bucura de tortură și execuții. De asemenea era cunoscut pentru comportamentul său sexual deviant. Aceasta a implicat totul, de la bisexualitate și bestialitate până la chiar incest (se zvonește că s-a culcat cu toate cele trei surori ale sale).

Nu este surprinzător că nebunia și cruzimea lui Caligula au atras în cele din urmă furia rivalilor săi politici, care l-au ucis pe împărat și familia sa. Unele dintre cele mai ciudate fapte ale lui Caligula au implicat calul său preferat, Incitatus. Împăratul Caligula lăsa calul să mănânce cu el la masă în timpul cinei, iar oaspeții erau invitați frecvent la palat. Totuși, cea mai ridicolă extravaganță a venit atunci când Caligula și-a anunțat intenția de a-l face pe Incitatus cetățean oficial al Romei, iar mai târziu consul și chiar preot, scrie toptenz.net.