Coaliția de guvernare amână creșterea impozitelor pe locuințe. Când este preconizată, de fapt, majorarea lor

Coaliția de guvernare amână creșterea impozitelor pe locuințe. Când este preconizată, de fapt, majorarea lor Sursa foto; Arhiva EVZ

Coaliţia de guvernare ar fi decis să renunțe la creşterea taxelor locale. Este vorba de majorarea impozitului cu 50% pe proprietăți, decizie care a fost luată în luna octombrie.

Comisia de Buget din Camera Deputaților va oferi marți, 15 noiembrie, raportul final în legătură cu Ordonanța de Urgență care vizează majorarea impozitelor locale. Așadar, se preconizează că se va renunța la creșterea impozitelor pentru locuințe. „Se renunță la grila notarială, deoarece nu se putea aplica din 2023. Renunțăm și la pragul de 0,1% din Ordonanța din vară, dar și la majorarea valorii de impozitare. Impozitele pe proprietate vor rămâne la nivelul din Codul Fiscal actual”, au declarat surse politice.

Propunerea de a renunța la impozite ar fi aparținut social-democraților. Ulterior, ea a fost acceptată de PNL, la o lună de la votul din Senat. Atunci a fost decisă majorarea impozitelor pe proprietate cu 50%. Cu toate acestea, primarii nu au fost de acord cu această hotărâre.

Guvernul a decis să fie majorate impozitele

Guvernul a stabilit prin Ordonanța 16 din iulie 2022 să fie majorat plafonul minim pentru impozitele pe proprietate, de la 0,08% la 0,1% din valoarea clădirii. Ulterior, Senatul, în calitate de primă cameră sesizată, a redus plafonul din Ordonanță la 0,08%. Totuși, a introdus un alt criteriu. Este vorba de o valoare impozabilă cu 50% mai mare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, dacă s-ar fi aplicat varianta de la Senat, impozitul pe proprietate ar fi crescut cu 50% în localitățile care se află la pragul minim de impozitare. Surse din coaliția de guvernare au mai precizat că impozitul pe proprietate se va majora de la 1 ianuarie 2025. Adică această modificare va veni după alegerile din 2024, potrivit Europa Liberă.

Așadar, dacă ai un un apartament cu trei camere în București , impozitul va ajunge la 208 lei. În plus, pentru o locuință de 50 mp impozitul va crește de la 155 de lei până la 232. În ceea ce privește o locuință de 57.24 mp, impozitul a fost majorat de la 169 de lei la 253. Cu toate acestea, au fost și parlamentari care s-au opus acestei măsuri. Este vorba de membrii AUR și USR, dar și Florin Cîțu a oferit un vot negativ.