Sesizările depuse de AUR, USR și Avocatul Poporului pe legile justiției, respinse de CCR

Sesizările depuse de AUR, USR și Avocatul Poporului pe legile justiției, respinse de CCRCCR. Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EVZ

Uniunea Salvaţi România (USR) informa la începutul lunii octombrie că va ataca la Curtea Constituţională cele trei legi ale justiţiei, pe care le consideră cu „mult mai proaste decât cele din regimul Dragnea”. Curtea Constituţională a României a dezbătut, miercuri, sesizările depuse de USR, AUR şi Avocatul Poporului cu privire la cele trei legi ale Justiţiei adoptate în Parlament.

Curtea Constituțională a respins, miercuri, ca fiind inadmisibile, sesizările depuse de parlamentarii AUR, și ca ca neîntemeiate sesizările USR și Avocatului Poporului cu privire la cele trei legi ale justiției adoptate de Parlament.

Este vorba despre Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea organizării judiciare şi Legea Consiliului Superior al Magistraturii.

„Este foarte important să contestăm aceste legi la CCR, vedem că puterea actuală a forţat la maximum procedura şi nu a aşteptat avizul Comisiei de la Veneţia”, afirma, recent, deputatul USR Stelian Ion, adăugând că legile Justiţiei „oligarhizează întregul sistem judiciar, punând control pe ce înseamnă înfăptuirea actului de justiţie” şi fac mult mai mult rău întregii societăţi.

AUR, sesizare la CCR cu privire la trei acte normative

Şi Alianţa pentru Unirea Românilor a sesizat Curtea Constituţională a României cu privire la cele trei acte normative.

„Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor (PLx 440/ 2022), Legea privind organizarea judiciară (PLx 441/ 2022) şi Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii (PLx 442/ 2022) sunt neconstituţionale din cauza manierei abuzive şi dispreţuitoare în care au fost votate, dar şi prin efectele devastatoare pe care le vor produce după intrarea în vigoare”, preciza AUR într-un comunicat de presă.

AUR a afirmat că legile sunt neconstituţionale „din cauza manierei abuzive şi dispreţuitoare în care au fost votate, dar şi prin efectele devastatoare pe care le vor produce după intrarea în vigoare". Potrivit AUR, nesancţionarea judecătorilor care nu respectă deciziile Curţii Constituţionale „goleşte de eficacitate” caracterul obligatoriu al acestora.

Renate Weber, sesizare la CCR

Renate Weber a atacat la CCR eliminarea din noua Lege privind statutul judecătorilor și procurorilor a sancțiunii pentru magistrații care nu respectă deciziile Curții Constituționale și ale Înaltei Curți.

Nemulțumirile Avocatului Poporului sunt referitoare la eliminarea din lege a sancțiunilor pentru magistrații care nu respectă deciziile Curții Constituționale și ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, pronunțate în soluționarea recursurilor în interesul legii.

În sesizarea depusă la CCR, Renate Weber explică de ce nu se impune și nu este normală eliminarea sancțiunii pentru nerespectarea deciziilor CCR si ICCJ.

Mai mult, aceasta a demontat și teoria lansată de ministrul Justiției Cătălin Predoiu și preluată de alți parlamentari, potrivit căreia nerespectarea deciziilor CCR ar urma să fie încadrată la abaterile disciplinare prin exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență, potrivit luju.ro.