Cine este Ron DeSantis, principalul rival al lui Donald Trump la alegerile din 2024

Cine este Ron DeSantis, principalul rival al lui Donald Trump la alegerile din 2024

Mulțimea din Tampa a scandat încurajări la adresa lui Ron DeSantis pentru a candida la președinție, în timp ce guvernatorul Floridei a sarbătorit marea victorie. Jurnaliștii l-au comparat pe guvernator cu Donald Trump, doar că într-o versiune mult mai șlefuită.

Ronald Dion DeSantis, care a ocupat din 2019 funcția de al 46-lea guvernator al statului Florida, este considerat pe scară largă ca fiind unul dintre cei mai proeminenți membri ai Partidului Republican.

La 44 de ani, DeSantis este încă un „nou-venit” în politica americană, fiind ales pentru prima dată în Camera Reprezentanților în 2012. După doar șase ani, în 2018, a devenit guvernatorul statului Florida. Născut în Jacksonville, Florida, în 1978, DeSantis a studiat istoria la Universitatea Yale, apoi a făcut studii de drept la Harvard Law School, scrie The Guardian.

În timpul celui de-al doilea an la Harvard, el a fost angajat ca ofițer în Marina SUA și a fost repartizat în componenta sa juridică. A lucrat cu deținuții de la Guantanamo Bay și a avut o misiune de consilier juridic în Irak. Înainte de a intra în politică, DeSantis a fost procuror federal. Este căsătorit cu o vedetă de televiziune, cu care are 3 copii.

Modul său de a se confrunta cu rivalii politici și comportamentul său serios i-au determinat pe unii jurnalişti și observatori republicani să îl compare cu Trump, spunând că DeSantis este „Trump cu substanţă” sau „Trump 2.0”.

„Trump nu a avut niciodată treabă cu politica, ci cu atitudnea”, a declarat pentru BBC fostul purtător de cuvânt al Comitetului Naţional Republican, Doug Heye. „DeSantis folosește tacticile lui Trump, dar în spatele lor sunt atât obiective politice, cât și obiective de strategie”, a mai adăugat acesta.

Trump își va anunța candidatura pentru un nou mandat

Este așteptat ca Trump să anunțe luna aceasta că va candida pentru un nou mandat, încercând să valorifice succesul republicanilor la alegerile de la jumătatea mandatului. La un miting din Ohio, luni, el a declarat că va face un anunț pe 15 noiembrie.

În Tampa, victoria răsunătoare a lui DeSantis în fața contestatarului său democrat Charlie Crist a fost răsunătoare. Într-un discurs plin cu aluzii la gestionarea pandemiei COVID – în condițiile în care Florida a fost al treilea stat ca mortalitate din SUA – DeSantis a spus că susține legea și ordinea în locul revoltelor.

„Am ales faptele în loc de frică, am ales educația în loc de îndoctrinare, am ales legea și ordinea în locul revoltelor și dezordinii. Florida a fost un refugiu al sănătății mintale când lumea a înnebunit. Am fost cetatea libertății pentru oamenii din această țară și din întreaga lume. Ne-am confruntat cu atacuri, am încasat lovituri, am rezistat furtunilor, dar am rămas în picioare”, a continuat el.

DeSantis nu a făcut deloc vreo referire la Trump și nici la amenințarea fostului președinte că va dezvălui „lucruri care nu ar fi foarte măgulitoare” dacă DeSantis se va înscrie în cursa pentru Casa Albă. Sondajele privind nominalizarea la alegerile din 2024 îl arată pe Trump în frunte, dar DeSantis a fost singurul alt nume care obține un scor de 2 cifre.

Unele publicații au relatat că DeSantis le-a indicat organizatorilor de campanie că ar putea încerca să evite o confruntare cu Trump, așteptând în schimb alegerile din 2028. Dar amploarea succesului lui DeSantis de marți ar putea schimba ecuația.