Sepp Blatter își pune cenușă în cap, Campionatul Mondial din Qatar, o mare greșeală. Ce a descoperit fostul șef de la FIFA
- Nicolae Comănescu
- 8 noiembrie 2022, 21:46
Sepp Blatter, fostul președinte al FIFA, a recunoscut că a greșit atunci când a decis că turneul final al Campionatului Mondial din 2022 va fi organizat de Qatar. O țară prea mică pentru un asemenea eveniment.
Sepp Blatter, fostul președinte al FIFA, are mustrări de conștiință. Elvețianul a declarat că a făcut o greșeală atunci când a acordat Qatarului organizarea Campionatului Mondial de Fotbal din 2022. El l-a acuzat pentru această decizie și pe francezul Michel Platini, fost președinte la UEFA.
„Această alegere a fost o greșeală și îmi accept responsabilitatea, deoarece eram președintele FIFA la acea vreme. Qatar este o țară mică, Cupele Mondiale sunt pentru țări mari”, a spus Blatter, care între timp a aflat ce dimensiune are Qatarul.
Sepp Blatter și-a dat seama că a greșit atunci când a dus Campionatul Mondial în Qatar
„Am convenit în Comitetul Executiv că Rusia va organiza Campionatul Mondial din 2018, iar Statele Unite ale Americii CM 2022. Ar fi fost un gest de pace dacă cei doi rivali politici ar fi organizat succesiv Cupa Mondială”, a mai precizat fostul președinte al FIFA.
Celelalte candidate pentru organizarea Cupei Mondiale din acest an au fost Japonia, Australia și Coreea de Sud.
„Cu o săptămână înainte de Congresul FIFA din 2010, Michel Platini m-a sunat să îmi spună că planul nostru (organizarea CM în SUA) nu va funcționa. Tocmai se întâlnise cu președintele francez Nicholas Sarkozy, care avusese mai multe întâlniri cu prințul moștenitor din Qatar.
Votul lui Platini a fost decisiv pentru această atribuire. Bineînțeles că a fost și un motiv financiar. La șase luni de la aceste întâlniri, Qatar a cumpărat avioane de luptă franceze cu o valoare uriașă”, a mai declarat Sepp Blatter.
Multe critici pentru țara organizatoare
Țara organizatoare s-a lovit de numeroase critici din partea grupurilor de apărare a drepturilor omului pentru utilizarea anterioară a sistemului kafala, în cadrul căruia lucrătorii sunt legați de un angajator, al cărui consimțământ este necesar pentru a-și schimba locul de muncă sub forma unui certificat de neacceptare, o lege despre care activiștii pentru drepturile omului au susținut că a legat prezența lor în Qatar de angajatorii lor și a dus la abuzuri și exploatare.