Vin vremuri grele pentru șoferi. Polițiștii locali primesc puteri similare cu ale poliției naționale

Vin vremuri grele pentru șoferi. Polițiștii locali primesc puteri similare cu ale poliției naționalePoliția locală. Sursa foto: Dailydriven.ro

Potrivit legii votate în parlament, care va intra în vigoare după ce va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis, Poliția locală va primi puteri sporite, similare cu cele ale Poliției Naționale.

Încă din luna septembrie era așteptat votul Camerei Deputaților, care a avut loc marți, în calitate de cameră decizională. Este vorba despre proiectul de lege care le dă polițiștilor locali dreptul să ceară datele de identificare ale șoferilor care încalcă codul rutier și să aplice amenzi usturătoare în cazul refuzului. Totodată, noua lege va avea un impact major și asupra locurilor ilegale de parcare.

Înainte de a intra în vigoare în mod oficial, legea trebuie promulgată de președintele Klaus Iohannis

Actul normativ acoperă un gol legislativ care făcea ca activitatea polițiștilor locali să fie practic inutilă în multe cazuri. Astfel, dacă ei găseau o mașină parcată ilegal, lăsau o simplă înștiințare pentru șofer, care o putea ignora fără a fi amendați.

Sancțiuni de până la 3.000 de lei

Acum, legea votată marți prevede că refuzul șoferului sau proprietarului de a comunica polițistului local datele de identificare se sancționează cu amendă de 3.000 de lei, la fel ca și în cazul polițiștilor din Ministerul de Interne. Prevederea a fost introdusă de Comisia de Transport din Camera Deputaților.

Legea, care modifică ordonanța de urgență 195/2002 privind Codul Rutier, va fi utilă mai ales în cazul parcărilor ilegale, dându-le polițiștilor locali puterea de a cere datele de identificare ale proprietarului mașinii.

Proiectul a fost inițiat de mai mulți deputați de la PNL și un deputat al minorităților naționale în luna mai 2022 și a trecut rapid de votul Senatului și al Camerei Deputaților.

Poliția Locală ar putea amenda șoferii din România

Proiectul de lege a fost depus de mai mulți deputaţi din PNL, fiind aprobat de Senat. Acesta prevede modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 referitoare la circulaţia pe drumurile publice.

„Iniţiativa legislativă are ca obiect de reglementare amendarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul stabilirii şi în sarcina Poliţiei locale a posibilităţii de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice, iar în cazul nerespectării transmiterii informaţiilor solicitate să poată constata contravenţiile şi să aplice sancţiunile corespunzătoare”, au transmis Comisiile juridică şi de Apărare în raportul de admitere a proiectului legislativ.