Israelul este împotriva oricărei acțiuni care ar destabiliza regiunea Mediteranei de Est
- Adriana Popescu
- 27 octombrie 2022, 17:45
Israelul se opune oricărei acțiuni care destabilizează regiunea Mediteranei de Est, subliniază surse diplomatice israeliene, transmițând un mesaj clar: „Vrem ca Turcia să fie un factor pozitiv în regiune și să minimizeze tensiunile. Orice lucru care funcționează în sens destabilizator nu este bun”, au spus sursele israeliene, răspunzând la o întrebare despre testarea recentă de către Turcia a rachetei Typhoon cu rază medie de acțiune în Marea Neagră.
În ceea ce privește relațiile greco-israeliene, aceleași surse au subliniat că „cele două țări sunt legate de o cooperare strategică și o prietenie puternică. Relațiile bilaterale sunt consolidate continuu în beneficiul reciproc al ambelor popoare”. Sursele mai adaugă și că aprofundarea cooperării nu se limitează doar la cele două guverne, ci se extinde la toate sectoarele - în special energie și turism.
Ce se va întâmpla cu conducta East Med?
Răspunzând la o întrebare adresată de publicația noastră cu privire la acordul energetic dintre Israel și Liban și dacă acesta poate duce la relansarea conductei Eastmed pentru transportul gazelor naturale din Mediterana de Est către Europa, prin Cipru și Grecia, sursele diplomatice israeliene au subliniat că viabilitatea conductei trebuie abordată pe baza criteriilor economice.
Trebuie de asemenea să fie valorificate infrastructurile energetice existente. „Există o foame de energie în Europa, dar aceasta trebuie abordată imediat prin infrastructura existentă”, au subliniat sursele diplomatice, explicând: „Există o conductă care leagă Iordania și Israelul, cu punct terminus în Egipt, de unde gazul poate fi lichefiat și transportat cu nave-cisternă speciale în Grecia și restul Europei. În acest context, armatorii greci pot juca un rol primordial, având în vedere că flota comercială grecească reprezintă 40% din transportul maritim global”.
„Pragmaticii” și „Extremiștii”
Sursele israeliene subliniază că sistemul internațional este acum martor al unor schimbări majore și al unor provocări de tot felul, creând polarizare și instabilitate, ca de exemplu în cazul războiului Rusiei în Ucraina.
Schimbările de pe scena internațională afectează și Orientul Mijlociu, întrucât acolo se formează două tabere: pragmaticii și extremiștii. Pragmaticii cred în soluții realiste la probleme și nu cred în victoria prin orice mijloc. Dimpotrivă, extremiștii precum ISIS caută victoria cu orice preț. Sursele israeliene au dat ca exemplu „regimul ayatolahilor” din Iran, subliniind că acesta dorește să destabilizeze țările vecine, ca în cazul Libanului cu Hezbollah. „Iranul este o amenințare majoră și Israelul se va apăra împotriva acestei amenințări. Nu cerem ajutor pentru a ne apăra”, au spus sursele diplomatice israeliene, notează m.naftemporiki.gr
Traducerea Rador