Republica Moldova, în mare pericol. Transnistria, folosită pentru o escaladare militară
- Emma Cristescu
- 24 octombrie 2022, 13:56
Velina Tchakarova, directorul Institutului pentru Politici Europene şi de Securitate din Austria, a declarat că sunt șanse mari ca Vladimir Putin să atace Transnistria și republicile separatiste din Georgia pentru a își duce planul la bun sfârșit.
Vladimir Putin are în plan să se folosească de Transnistria și de republicile separatiste din Georgia pentru o escaladare militară și pentru a crea instabilitate politică, consideră Velina Tchakarova, directorul Institutului pentru Politici Europene şi de Securitate din Austria.
Specialista a declarat că aceste zile sunt decisive și că totul ține de reușitele armatei lui Putin în războiul din Ucraina. „Acesta este motivul pentru care trebuie să împiedicăm Rusia să câștige în această fază critică”, arată Velina Tchakarova. Ea spune că ideea de a oferi o „masă de negociere” lui Vladimir Putin ar fi o greșeală și avertizează că n-ar fi decât o iluzie speranța că dictatorul rus va opri războiul.
Ea a mai precizat că oamenii sunt speriați de ce va urma, dar și de lipsa de viziune a liderilor politici. Contextul internaţional prezent arată că viitorul poate fi bun dacă viziunile politice sunt coerente şi bine ţintite, dar nimeni nu știe cum să procedeze, avertizează experta din Austria.
Iarna fără gaz din Rusia
Specialista a explicat și cum va arăta prima iarnă fără gaz rusesc, dar și cu ce situații neplăcute se vor confrunta oamenii din cauza lipsurilor.
„Primul strat este criza energetică. Acum, criza energetică era deja în curs de desfășurare înainte ca Rusia să lanseze războiului la scară largă împotriva Ucrainei. Și este o criză structurală din cauza pandemiei şi din cauză că acum accelerăm procesul de decarbonizare, care, desigur, va avea nevoie de timp. Deci, pe de o parte, acum avem efectele amplificate pentru că războiul este întotdeauna inflaţionar. Și, desigur, un lucru este clar - că trebuie să rămânem pe aceeași pagină legat de decizia noastră cuprinzătoare (n.r. - a UE) de a trece la energia regenerabilă. Iar asta înseamnă, desigur, și întreruperea aprovizionării cu energie din Rusia. Am reușit deja să convenim asupra a 90% din petrolul rusesc. Am convenit asupra a două treimi din gazul rusesc. Cărbunele este deja în afara ecuației. Și cred că acum, odată cu iarna viitoare, va fi foarte important ca politicienii din toate statele membre și instituțiile Uniunii Europene să rămână pe aceeași pagină și să continue cu ceea ce au convenit” a spus experta.
Cu toate astea, specialista a mai precizat că nu toate țările sunt dispuse să își strice relația cu Putin și sp renunțe la gazul rusesc. Aceasta a declarat că fiecare stat are o strategie și că încearcă să protejeze economia.
„Rusia are patru cărți importante de jucat. Prima este cartea de energie și încă sunt dependențe ale statelor membre ale Uniunii Europene. Asta înseamnă că, în acest moment, aceste dependențe nu sunt dispersate în mod egal și unele țări vor simți mai multă durere pe termen scurt, până reuşesc diversificarea faţă de resursele rusești. A doua carte importantă este rodul șantajului, amplificând practic criza alimentară globală, care are și ramificații pentru Europa. Al treilea este îngrășământul și al patrulea, șantajul nuclear”, a mai anunțat Velina la Digi24.