Un nou cutremur în zona seismică Vrancea, miercuri dimineața. În ce zone s-a resimțit

Un nou cutremur în zona seismică Vrancea, miercuri dimineața. În ce zone s-a resimțitCutremur. Sursa: Arhiva EVZ

Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) a anunțat că un cutremur cu magnitudinea de 3,7 s-a produs miercuri dimineața, la ora 04:39:51, în zona seismică Vrancea. Seismul a avut loc la o adâncime de 115 km.

INFP a anunțat că seismul, cu magnitudinea de 3,7 pe scara Richter, s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 88km E de Brașov, 91km S de Bacău, 105km NE de Ploiești, 107km V de Galați, 111km NV de Brăila, 155km N de București, 170km SV de Iași, 177km NE de Pitești, 201km E de Sibiu, 214km SV de Chișinău, potrivit unei informări.

15 cutremure au avut loc în ultima lună

Doar în luna septembrie s-au produs 15 cutremure în zona seismică Vrancea. Seismele au avut magnitudini cuprinse între doi și 4,2.

În acest context, riscul de producerea a unui nou mare cutremur crește, mai ales că Bucureștiul este capitala europeană cu cel mai mare risc seismic. Potrivit academicianului și directorului bibliotecii Academiei Române, Nicolae Noica, după cutremurul din 1977 s-au făcut o serie de cercetări care au arătat că 18.000 de clădiri s-ar putea prăbuși în cazul unui cutremur puternic.

Aceste date pot fi găsite în arhiva INCERC Urban Project. Cu toate acestea, Noica a precizat că nu se mai uită nimeni la aceste date, pentru că românii nu au învățat multe lucruri despre experiența trecută din 1977.

Mai mult decât atât, bărbatul a precizat că atunci când a condus Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, a promovat o hotărâre de Guvern în care, după ce au fost cercetate 100 de clădiri, a fost pusă celebra bulină roșie.

Cum se va face evaluarea clădirilor din perspectiva riscului seismic

Printr-un proiect de ordin pus recent în dezbatere publică, Ministerul Dezvoltării introduce o nouă reglementare privind ierarhizarea clădirilor din punct de vedere al riscului seismic.

Astfel, va putea apărea posibilitatea de „evaluare vizuală rapidă a clădirilor”, ce va scurta durata necesară evaluării clădirilor din punct de vedere al rezistenței acestora la acțiunea cutremurelor, adică în sfârșit clădirile care stau să cadă vor fi trecute ca fiind cu risc seismic.

Va fi stabilită o procedură de evaluare seismică simplă, fără analiză inginerească de detaliu, care are la bază informații privind: efectul cutremurelor din trecut asupra fondului construit, rezultatele cercetărilor din domeniul riscului seismic, evoluția reglementărilor tehnice de proiectare seismică, evoluția practicii de proiectare și a materialelor de construcție utilizate.

Ne puteți urmări și pe Google News