Șeful german al Oficiului Federal pentru Securitatea Informațiilor, acuzat de cooperare cu agenţiile secrete ruse

Șeful german al Oficiului Federal pentru Securitatea Informațiilor, acuzat de cooperare cu agenţiile secrete ruse

Ministerul german de Interne l-a destituit cu efect imediat pe șeful Oficiului Federal pentru Securitatea Informațiilor și inițiază o procedură disciplinară împotriva acestuia, după cum a aflat Spiegel din cercurile de securitate. Arne Schönbohm, acuzat de menţinerea cooperării cu agenţiile secrete ruse.

Ministrul german de interne, Nancy Faeser, l-a demis marți pe șeful agenției federale de securitate cibernetică (BSI), Arne Schoennbohm, din cauza presupuselor sale legături cu serviciile de informații rusești, relatează Europapress.

Schoennbohm, care conducea BSI din 2016, era acum sub tirul criticilor pentru apropierea sa indirectă de cercurile rusești într-un moment deosebit de sensibil din cauza presiunii tot mai mari asupra Moscovei în urma ofensivei lansate în februarie asupra Ucrainei.

Ministerul de Interne investighează cu atenție toate acuzațiile

Guvernul lui Olaf Scholz consideră că aceste suspiciuni au afectat „permanent” „încrederea necesară” în șeful agenției, care ar trebui să fie „neutru și imparțial” în activitatea sa. Ministerul de Interne a promis să „investigheze cu atenție toate acuzațiile”.

Autoritățile îl acuză pentru legăturile sale cu o asociație numită Consiliul german pentru securitate cibernetică, care este la rândul său criticată pentru apropierea sa de Rusia și pe care Schoennbohm însuși a contribuit la fondarea ei în urmă cu un deceniu, potrivit unor surse citate de agenția de presă DPA.

Șeful consiliului, Hans-Wilhelm Dünn, a respins ca fiind „absurd" faptul că întreaga organizație poate fi considerată ca fiind sub influența Rusiei din cauza îndoielilor ridicate de activitatea unuia dintre membrii săi, compania Protelion, care a fost expulzată săptămâna trecută.

Legătura dintre Rusia și Germania

Războiul din Ucraina a arătat fără milă cum cea mai mare țară industrializată a Europei a greșit grav în politica energetică și s-a predat lui Putin. Au existat o mulțime de promisiuni și anunțuri, dar niciodată un plan clar – cel puțin nu unul care a fost implementat rapid. Oricine ar fi putut recunoaște că lipsurile de energie erau o posibilitate distinctă. În schimb, partidele politice ale Germaniei au continuat să abandoneze tehnologiile pentru a salva clima.

„Dependența energetică de Rusia a fost rațională, toată lumea a profitat”, spune Rolf Martin Schmitz, până anul trecut directorul general al companiei germane de energie RWE. „Doar că planul nu prevedea un despot ca Putin. Asta nu făcea parte din ecuație”. Spre deosebire de riscurile pe care le poate reprezenta energia nucleară, potențialele pericole asociate cu Rusia au părut întotdeauna gestionabile. Era doar una dintre multele variabile pe care Germania le acceptase în lumea globalizată.