Negocieri avantajoase între Putin și Erdogan. Gazul destinat Germaniei va ajunge în Turcia
- Mădălina Dinu
- 16 octombrie 2022, 07:20
Recep Tayyip Erdoğan a declarat că el și președintele rus Vladimir Putin au dispus ministerelor energiei din cele două țări să înceapă să lucreze cât mai curând posibil la iniţiativa creării unui hub de gaze, urmând să fie efectuată o analiză comună.
Gazprom a convenit cu reprezentanţii Turciei să poarte în regim de urgenţă un dialog cu privire la direcționarea, prin Turkish Stream, a livrărilor de gaze care erau livrate prin conducta Nord Stream, a anunțat în direct la Pervîi Kanal, preşedintele companiei Aleksei Miller.
„Partea turcă, evident, că a manifestat un interes deosebit, a fost de acord cu colegii noștri, în special, la nivel corporativ, cu ministrul energiei al Turciei cu faptul că trebuie să începem dialogul foarte, foarte repede, literalmente de la începutul săptămânii viitoare”, a spus Miller, informează Rador.
Potrivit acestuia, în urma dialogului, vor începe discuții privind stabilirea volumelor livrate și calendarul proiectului. El a adăugat că Turcia a fost de acord să creeze o platformă comercială care ar putea deveni un indicator de preț pentru livrările de gaze către consumatori.
Pe 14 octombrie, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, a declarat că el și președintele rus Vladimir Putin au dispus ministerelor energiei din cele două țări să înceapă să lucreze cât mai curând posibil la iniţiativa creării unui hub de gaze, urmând să fie efectuată o analiză comună.
Cum profită Turcia de pe urma războiului din Ucraina
„Erdogan iubește două lucruri: puterea și banii”, spune Has într-un interviu acordat BBC Mundo.
Președintele turc, care conduce țara de două decenii, și-a văzut popularitatea prăbușindu-se în ultimul an, marcat de o criză economică severă. În ultimele 12 luni, lira turcească s-a prăbușit la mai puțin de jumătate din valoarea sa, în timp ce inflația a crescut cu peste 80%. Iar în iunie 2023 vor avea loc alegeri prezidențiale, care ar putea amenința continuitatea sa după mai bine de 20 de ani la putere.
„Înainte de alegeri, Erdogan are nevoie de mult sprijin economic, financiar și investițional din străinătate”, potrivit expertului, pentru a relansa economia țării și a asigura o realegere fără probleme. Iar Rusia, la rândul său, are nevoie de un intermediar pentru a ocoli sancțiunile pe cât posibil și pentru a-și vinde produsele pe piețele mondiale.
„Turcia a văzut oportunitatea de a deveni un centru comercial și logistic, precum și o țară-punte pentru relațiile economice ale Rusiei cu Occidentul”, notează Has.
Comerț, investiții și gaze naturale
Războiul a stimulat, de asemenea, comerțul bilateral: exporturile Turciei către Rusia au crescut cu 75% în iulie, comparativ cu aceeași lună din 2021, potrivit biroului turc de statistică (Turk Stat).
La întâlnirea lor de la Soci (Rusia) de la începutul lunii august, Erdogan și Putin au convenit să își extindă schimburile în domeniile energiei, transporturilor, finanțelor, agriculturii și turismului pentru a ajunge la un volum comercial de 100 de miliarde de dolari (un obiectiv foarte ambițios, având în vedere că în 2021 schimburile au totalizat 33 de miliarde de dolari).
Un alt exemplu de intrări monetare rusești în economia turcă este transferul a 20 de miliarde de dolari (o sumă pe care mulți analiști o consideră nejustificat de mare) din Rusia în Turcia pentru proiectul în curs de desfășurare al centralei nucleare de la Akkuyu din sudul țării. În sectorul energetic, Turcia are, de asemenea, de câștigat de pe urma situației actuale.