Aeroporturile din România ar putea intra în faliment. „A dat peste cap tot. Nu mai avem bani”

Aeroporturile din România ar putea intra în faliment. „A dat peste cap tot. Nu mai avem bani” Sursa foto: Chisinau International Airport, Moldova / Facebook

Aeroporturile din România se confruntă cu facturi uriașe la energie. Acest lucru le-ar putea duce chiar să intre în faliment. Un astfel de aeroport din România este chiar cel din Iași.

Multe aeroporturi din România nu mai pot face față facturilor la energie. Așadar, reprezentații aeroporturilor așteaptă ca Guvernul să pună în practică, și pentru ei, Ordonanța de Urgență 119 care plafonează prețurile la energie. Cu toate acestea, până când acest lucru se va întâmpla, facturile vin și trebuie achitate.

Un aeroport din România care a primit o factură uriașă la energie electrică este cel din Iași. În acest caz, cu toate că aeroportul a înregistrat cei mai mulți pasageri din istoria activității sale, el va încheia acest an pe pierdere, din cauza cheltuielilor cu energia.

În acest context, managerul aeroportului Internațional din Iași, Romeo Vatră a explicat că „A dat peste cap tot ce înseamnă prognoze bugetare și chiar se ridică problema susținerii costurilor unui aeroport. Noi facem demersuri atât la nivel de Asociație a Aeroporturilor cât și la nivelul fiecărui aeroport individual să identificăm o soluție astfel încât aeroportul să poată să beneficieze de o plafonare. Pentru că riscăm ca în câteva luni să nu mai avem bani să putem plăti facturile la curent”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Factură de peste 2 milioane de lei pentru un Aeroportul in Iași

Facturile aeroportului au crescut brusc după ce furnizorul de curent electric, Veolia Energie, s-a retras din contractul pe care îl avea în derulare. Mai mult decât atât, până în luna august, facturile lunare de energie electrică ale Aeroportului Iași au fost cuprinse între 76.000 și 100.000 de lei, la un consum de maxim de 200 MWh pe lună.

Aeroportul a primit energie, în luna septembrie, cu alt preț: 10.000 de lei/MWh, de 20 de ori mai mare decât tariful anterior. Consumul din luna septembrie a fost de 220 MWh, astfel că, potrivit estimărilor, factura va ajunge la 2,2 milioane de lei. Din această cauză, aeroportul din Iași poate intra în incapacitate de plată, fapt ce ar duce la faliment.

Președintele Asociației Aeroporturilor din România, David Ciceo, a declarat că cel mai negru scenariu în care aeroporturile pot ajunge este să își limiteze cursele. De asemenea, criza energiei îi poate face pe cei care vor să călătorească cu avionul să sufere deoarece biletele ar putea fi majorate. Alte aeroporturi din România care se confruntă cu facturi uriașe la energie sunt cele din București, Cluj, Timișoara și Bacău, potrivit RFI.ro.