Vasile Dîncu s-a pozat cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg: „Parteneriatul României cu NATO și SUA este mai puternic decât oricând”

Vasile Dîncu s-a pozat cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg: „Parteneriatul României cu NATO și SUA este mai puternic decât oricând” Sursa: Facebook/ Vasile Dîncu

Prezent fiind la Bruxelles, la reuniunea ministerială a NATO, ministrul Apărării Vasile Dîncu a fost fotografiat împreună cu secretarul general al Alianței Nord - Atlantice, Jens Stoltenberg, dar și cu Lloyd J. Austin III, secretar al Apărării SUA. Între timp, Dîncu este așteptat la București, unde premierul Nicolae Ciucă are de gând „să poarte o discuție” cu ministrul Apărării, din cauza unor afirmații făcute de acesta despre Ucraina.

Ministrul Apărării a transmis că țara noastră va rămâne fidelă SUA în ce privește politica de securitate a NATO în regiune.

Vasile Dîncu reafirmă angajamentul României față de obiectivele NATO

„Parteneriatul României cu NATO și SUA este mai puternic decât oricând. NATO și Statele Unite ale Americii rămân profund angajate în eforturile comune de asigurare a securității flancului estic al NATO și a zonei Mării Negre”, a scris Vasile Dîncu pe Facebook.

Ministerul Apărării Vasile Dîncu a vorbit cu ocazia reuniunii miniștrilor Apărării din statele NATO despre sprijinul pe care țara noastră îl acordă Ucrainei. De asemenea, el a punctat că România susține procesul de aderare a țării vecine la Alianță.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vasile Dîncu, despre sprijinul acordat Ucrainei, la reuniunea ministerială NATO

Declarațiile au fost făcute în cursul zilei de miercuri, în prima zi a reuniunii. Atunci s-a discutat despre evoluţiile situaţiei de securitate din Ucraina, în cadrul unei cine de lucru a Consiliului Nord-Atlantic. La aceasta au fost invitaţi și miniştrii Apărării din Suedia şi Finlanda, dar şi ministrul Apărării ucrainean, Oleksii Reznikov.

De asemenea, printr-o scrisoare comună a preşedintelui Parlamentului şi prim-ministrului de la Kiev, au fost exprimate poziţiile naţionale vizavi de solicitarea Ucrainei de aderare la NATO adresată secretarului general. În acest sens, România a precizat că susține aderarea Ucrainei la Alianță.

„România continuă sprijinul constant faţă de Ucraina, în aceste vremuri complicate, şi susţine, de asemenea, procesul de aderare a Ucrainei, evocând, în acest sens, deciziile asumate în cadrul Summit-ului NATO de la Bucureşti, din 2008”, a spus Dîncu.

România, cooperare militară aeriană cu Germania

De asemenea, Vasile Dîncu a semnat, joi, la Cartierul General al NATO din Bruxelles, Scrisoarea de Intenție pentru participarea României la European Sky Shield Initiative (ESSI), inițiativă propusă și coordonată de către Germania.

„ESSI reprezintă un proiect de cooperare în domeniul apărării aeriene care are ca scop oferirea de sprijin statelor participante în procesul de achiziție, integrare și sustenabilitate a viitoarelor sisteme componente, realizarea obiectivelor privind standardele de interoperabilitate și creșterea gradului de implicare a industriilor naționale de apărare, astfel putând fi reduse costurile specifice”, potrivit ministrului Apărării.

Nicolae Ciucă nu se grăbește cu demiterea lui Vasile Dîncu

Nicolae Ciucă dorește să aibă o discuție clarificatoare cu ministrul Apărării Vasile Dîncu, în contextul declarațiilor acestuia cu privire la necesitatea negocierilor de pace dintre Ucraina și Rusia. Premierul a precizat că dorește să tranșeze acest subiect foarte clar. Precizările premierului vin după ce Marcel Ciolacu, președintele PSD, din care face parte ministrul Apărării, a declarat în exclusivitate la EVZ Play că acesta a greșit când a făcut acele afirmații.

Vasile Dîncu participă la ministeriala NATO, care se desfășoară la Bruxelles. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a provocat reacţii dure pe scena politică după ce a afirmat că negocierile cu Rusia reprezintă singura şansă pentru încheierea războiului din Ucraina.

Nicolae Ciucă vrea o discuție cu Dîncu

„Îl aştept pe domnul ministru Dîncu să revină în ţară de la ministeriala NATO. Trebuie să avem o discuţie cât se poate de deschisă faţă de opinia dumnealui. Nu este o opinie a Guvernului şi atunci va trebui să tranşăm foarte clar acest aspect”, a spus premierul Nicolae Ciucă. Acesta este răspunsul pe care premierul l-a dat când a fost întrebat dacă ia în calcul o remaniere a lui Vasile Dîncu.

Mai multe surse politice susțin că premierului Nicolae Ciucă i s-a cerut să-l demită pe Vasile Dîncu pentru declarațiile pe care le-a făcut cu privire la Ucraina și la negocierile de pace cu Rusia. Conform acestora, inclusiv preşedintele Klaus Iohannis i-ar fi recomandat premierului să ia în discuție, la nivelul coaliției, actul de demitere a lui Vasile Dîncu din fruntea Ministerului Apărării.