Ce spune un medic despre bolile de nutriție și „epidemia” de obezitate

Ce spune un medic despre bolile de nutriție și „epidemia” de obezitateSursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Conf. univ. dr. Mihaela Vladu, medic primar Diabet și Boli de Nutriție, a declarat că adevărata problemă în România este alimentația oamenilor. Dulciurile, grăsimile și alimentele procesate au dus la epidemia de care mulți nu știu, obezitatea.

Conf. univ. dr. Mihaela Vladu, medic primar Diabet și Boli de Nutriție, șefa secției de Diabet de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova, a declarat că românii se confruntă cu boli grave din cauza alimentației. Adevărata epidemie din țară este obezitatea și oamenii trebuie să renunțe la glucide rafinate, lipide saturate, dulciuri, grăsimi nesănătoase şi alimente procesate.

„Din 1998, obezitatea a fost recunoscută de OMS drept boală, din cauza complicaţiilor pe care le asociază. Sindromul metabolic este boala secolului, iar diabetul este parte integrantă din acesta. Rădăcina tuturor problemelor este obezitatea”, transmite medicul.

„Teoria ne spunea că diabetul la copii este insulino-dependent, acum nu mai este așa”

Din păcate, această epidemie de obezitate nu este doar apanajul persoanelor adulte, ci afectează într-o mare măsură şi copiii. Alimentaţia de tip occidental a pătruns foarte uşor în societatea noastră, spune dr. Vladu, iar copiii încep să aibă din ce în ce mai timpuriu probleme precum dislipidemie (creşterea nivelului de colesterol şi trigliceride , factor favorizant a bolilor cardiovasculare – n.r.), diabet tip II sau hipertensiune. Când eram studenţi, teoria ne spunea că diabetul la copii este un diabet insulino-dependent, tip I, autoimun. La momentul actual, lucrurile nu mai stau așa. Din păcate, rescriem cărțile de medicină. Procentul copiilor cu diabet zaharat tip II cunoaşte o creştere puternică”, precizează medicul diabetolog.

sursa: Arhiva EVZ

Epidemia care a afectat România

Specialista a declarat că tinerii din ziua de azi se confruntă cu obezitatea din cauza dulciurilor primite de la părinți. „Noi mâncam un dulce săptămânal, făcut de mama duminica, şi acela făcut în casă. Acum copilul mănâncă zilnic şi nu una, ci două-trei porţii pe zi. De fapt, dulce ar trebui ocazional. Totul se acumulează”, adaugă dr. Mihaela Vladu.

Aceasta a mai precizat că este bine să mâncăm alimente gătite în casă și să evităm fast food-ul . Chiar dacă unele rețete sunt foarte gustoase, ele pot duce la probleme grave de sănătate.

„Alimentele gătite în casă sunt cele mai sănătoase. Ar trebui să evităm alimentaţia fast food. Poţi face o pizza în casă şi într-o formulă dietetică., iar atâta timp cât nu exagerezi, nu e problemă. Sigur că poţi mânca o pizza sau un hamburger din când în când. Problema apare când faci un mod de viaţă din a mânca la fast food, din a mânca nesănătos. Un hamburger îţi aduce poate caloriile pentru o zi întreagă. De multe ori, ajungem, de faăt, să consumăm şi caloriile din ziua următoare. Iar totul se acumulează”, atenționează medicul, potrivit Gazeta de Sud.