Un oficial iranian a criticat legea privind hijab-ul
- Dosofteea Lainici
- 13 octombrie 2022, 22:38
Un oficial iranian a pus sub semnul întrebării aplicarea excesivă de către stat a legilor obligatorii privind hijab-ul din țară - după moartea lui Mahsa Amini. Ali Larijani, în vârstă de 65 de ani, consilier al liderului suprem iranian Ali Khamenei, a avertizat că un „răspuns” la protestele larg răspândite care au urmat morții ei „nu este leacul”.
Mahsa Amini, tânăra de 22 de ani, a murit în custodia poliției luna trecută, după ce a fost reținut pentru presupuse încălcări ale codului vestimentar al țării. Larijani este prima personalitate politică care a cerut public o regândire a represiunii guvernului împotriva femeilor și fetelor care nu aderă la codul vestimentar islamic.
Într-o aparentă ruptură de linia intransigentă arătată de regim, el a spus în interviu: „Hijabul are o soluție culturală, nu are nevoie de decrete și referendumuri. Apreciez serviciile forțelor de poliție și ale lui Basij, dar această sarcină de a încuraja hijab-ul nu ar trebui să le fie atribuită. Nu vă îndoiți că atunci când un fenomen cultural devine larg răspândit, un răspuns rigid la acesta nu este vindecarea."
El a remarcat că, în perioada guvernării ultimului șah, înainte de revoluția iraniană din 1979, purtarea hijabului nu a fost încurajată de stat, dar multe femei l-au purtat voluntar. Larijani a continuat: „Guvernul islamic înseamnă că oamenii își gestionează propriile afaceri. Este același lucru în ceea ce privește justiția socială. Dacă afacerile sunt gestionate de oameni, talentele lor vor înflori”.
Amini, o femeie iraniană, a fost arestată la Teheran pe 13 septembrie pentru că purta „ținută nepotrivită” și a murit trei zile mai târziu. Guvernul iranian insistă că nu a fost maltratată, dar familia ei spune că trupul ei prezenta vânătăi și alte semne de bătaie.
Protestele din Iran
Moartea ei le-a determinat pe tinerele femei să-și tundă părul, conducând la protestele care s-au răspândit rapid la nivel național – și în alte orașe de pe tot globul, inclusiv Londra. Protestele, care au cerut răsturnarea regimului iranian, au fost întâmpinate de o represiune dură a guvernului, inclusiv bătăi, arestări și uciderea demonstranților.
Organizațiile pentru drepturile omului spun că cel puțin 201 de persoane au fost ucise în Iran, au exista sute de răniți și mii de arestați de către forțele de securitate. Cel puțin 20 de membri ai forțelor de securitate au fost uciși, potrivit Sky News.