Vladimir Putin susține că Rusia poate crește livrările de gaze cu o singură condiție. „Dacă vor, să deschidă robinetul și asta e”
- Andra Puiu
- 12 octombrie 2022, 22:52
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis Europei că Moscova poate crește livrările de gaz către țările de pe continent. Declarația țarului de la Kremlin a venit în timpul unui forum energetic.
Președintele Rusiei a evocat perspectiva unui centru de gaze naturale pentru statele europene. Totuși, Vladimir Putin a recunoscut că pentru un astfel de proiect trebuie să fie interesați și partenerii europeni ai Moscovei. În plus, țarul de la Kremlin a adăugat că țara sa se poate ocupa ca gazele naturale și petrolul pentru Europa să treacă prin principalele rute de aprovizionare din Turcia.
„Astfel, se poate crea un hub energetic pentru Europa în Turcia, desigur, dacă partenerii europeni sunt interesați”, a precizat Putin. Anterior în discursul său, liderul Rusiei s-a referit la Nord Stream 2, gazoductul blocat de Germania la insistențele SUA, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. În acest context, președintele a mai adăugat că Rusia este gata să înceapă furnizarea de gaze spre Europa prin Nord Stream 2, pe sub Marea Baltică.
„Dacă Europa vrea gaze, să deschidă robinetul Nord Stream 2”
Acest gazoduct, avariat în seria de explozii care a afectat și Nord Stream 1, este încă parțial funcțional, potrivit lui Putin. „Mingea este în curtea Uniunii Europene. Dacă vor, să deschidă robinetul și asta e”, a declarat președintele rus. Mai mult decât atât, el a reluat acuzațiile nedovedite conform cărora SUA s-ar afla în spatele exploziilor care au avariat gazoductul Nord Stream 1 și au provocat o scurgere masivă de gaze. Statele Unite au respins acuzațiile președintelui rus.
Nord Stream 2, gazoductul invocat de Putin pentru suplimentarea livrărilor de gaze în Europa, nu a intrat până în prezent în exploatare comercială. El a fost creat pentru a transporta gaz rusesc în Uniunea Europeană. Astfel, prin această modalitate urma să livreze 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an. Cu toate acestea, Nord Stream 2 a fost abandonat de Germania cu câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, în februarie.
Mai mult decât atât, Nord Stream 1 era operațional la momentul declanșării războiului. Cu toate acestea, Rusia a redus sau întrerupt aprovizionarea prin acest gazoduct în decursul anului. Autoritățile ruse au oferit diverse pretexte pentru întreruperi.
De ce a fost închis Nord Stream 1
Nord Stream 1 a fost închis în urma exploziilor care au dus la scurgeri de gaze. În acest context, NATO a precizat că a fost vorba de un act de sabotaj. „Gazoductul care trece prin Marea Baltică poate fi reparat, în mod evident, dar asta ar avea sens doar în cazul în care va exista o utilizare ulterioară și dacă aceste reparații sunt justificate din punct de vedere economic, și cu siguranță, atunci când securitatea sa va fi garantată”, a spus Putin.
Cu privire la Nord Stream 2, care ar fi rămas parțial funcțional în urma exploziilor, președintele rus și-a exprimat regretul că „nu este voie să-l testăm”, notează Antena 3 CNN.