SUA susțin că o limită la prețul petrolului rusesc ar economisi miliarde de dolari pentru importatori

SUA susțin că o limită la prețul petrolului rusesc ar economisi miliarde de dolari pentru importatori Sursa foto: Arhiva EVZ

O propunere de plafonare a prețului petrolului rusesc ar putea însemna ca importatorii din cele mai mari piețe emergente să plătească cu miliarde de dolari mai puțin pentru petrol, potrivit estimărilor Trezoreriei SUA.

Un nou plafon de preț

Concluziile au provenit dintr-un studiu al Trezoreriei, care a analizat impactul a două alternative pe piața mondială a petrolului: un sistem care permite transporturi cu prețuri sub un nivel stabilit și embargouri fără aceste scutiri.

Plafonul de preț planificat pentru G7 ar putea salva cele mai mari 50 de țări cu venituri mici - de la Turcia la El Salvador și Thailanda – fiind aproximativ 160 de miliarde de dolari anual în cheltuieli pentru importurile de petrol.

Dar Trezoreria nu a specificat care ar trebui să fie nivelul plafonat al prețurilor pentru a genera economii de miliarde. Un oficial al departamentului a mai spus că există „incertitudine semnificativă” în jurul estimărilor, se arată în raport.

Țările G7 – care includ Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și SUA – au convenit să stabilească un plafon de preț pentru petrolul rusesc la începutul lunii septembrie. Măsura are ca scop strângerea veniturilor Rusiei și astfel să reducă capacitatea Moscovei de a-și finanța războiul împotriva Ucrainei și de a stabiliza prețurile globale ale țițeiului.

Mobilizarea altor state

Conform propunerilor, rafinăriilor, comercianților și finanțatorilor nu li se va permite să se ocupe de țițeiul rusesc decât dacă acesta a fost vândut sub limita prețului. Acest lucru ar aduce beneficii SUA ca exportator de energie, a spus oficialul Trezoreriei.

SUA au încercat să mobilizeze țări precum China și India pentru a sprijini planul de plafonare a prețurilor G7, spunând că cele două țări asiatice ar putea beneficia cumpărând mai mulți barili ieftini. China și India au fost mari cumpărători de petrol rusesc de la invazia Ucrainei, deoarece sancțiunile au forțat Moscova să ofere reduceri mari, potrivit Business Insider.

Ne puteți urmări și pe Google News