Țara din UE unde voturile sunt cumpărate cu sume ridicole. Acuzații la cel mai înalt nivel
- Nicolae Comănescu
- 29 septembrie 2022, 10:39
Prețul unui vot cumpărat este acum de aproximativ 100 de leva (circa 50 de euro), a declarat pentru Nova TV secretarul general adjunct al Ministerului Afacerilor Interne de la Sofia, Stanimir Stanev.
La alegerile anterioare au fost menționate sume diferite, dar cel mai des a fost vehiculată suma de 50 de euro per vot. Inflația ridicată a afectat, se pare, și această piață.
Bani oferiți pentru a cumpăra voturi la alegeri
Ofițerul superior de poliție a vorbit și despre una dintre cele mai frecvent utilizate scheme pentru cumpărarea în masă de voturi - firme care sunt apropiate de primării și care au atribuite diferite activități de construcții, generează profit și o parte din acesta este alocat pentru cumpărarea de voturi. Majoritatea primăriilor din Bulgaria sunt controlate de GERB și Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți. Poliția a întreprins acțiuni împotriva cumpărării de voturi, din data de 19 august, susține Stanev. Până în prezent, sunt înregistrate 449 de infracțiuni, au fost deschise 194 de dosare penale. Joi va fi lansată operațiunea națională care are legătură directă cu alegerile parlamentare.
În urmă cu o săptămână, liderii listelor Partidului Socialist Bulgar din nord-vestul Bulgariei au trimis o scrisoare deschisă ministrului afacerilor interne, Ivan Demerjhiev, în legătură cu cumpărarea de voturi. Ei susțin că există dovezi „de pregătire brutală, neascunsă și evientă a listelor electorale, distribuire a banilor și „distribuire a teritoriilor”.
Troc electoral-financiar în țara vecină
Scrisoarea semnalează că, în ciuda sesizării structurilor regionale ale MAI din Bulgaria, există date „cu privire la o inadmisibilă inacțiune până în prezent în cazul acțiunilor ilegale vizibile și publice de cumpărare de voturi pentru anumite partide - pe teritoriul regiunilor menționate - acestea sunt GERB și Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți”.
Altfel, sociologii şi politologii bulgari se aşteaptă la un impas în următorul parlament. Potrivit acestora, dacă se va forma un guvern, acesta nu va fi stabil. Campania electorală este plină de mesaje negative care subliniază liniile roşii dintre principalele forţe politice, iar acestea se bazează mai ales pe electoratul lor sigur.
"Probabilitatea formării unui nou guvern este între 10 şi 35%", consideră sociologul Iuli Pavlov, care susţine că este foarte puţin probabil să se formeze un guvern, deoarece situaţia din noul legislativ va fi mai mult în impas. Sociologul Evelina Slavkova, de la Agenţia Trend, subliniază că 69% din societatea bulgară aşteaptă ca un cabinet cu drepturi depline să ia decizii pe fondul prognozelor de iarnă grea, iar absenţa unui guvern ar putea duce, de asemenea, la tensiuni sociale. Posibilele configuraţii ulterioare pot provoca noi alegeri, dar Trend nu exclude surprize.
sursa: RADOR