Statele Unite încearcă să izoleze Rusia în cadrul ONU, pentru referendumuri
- Nicolae Comănescu
- 29 septembrie 2022, 10:48
Statele Unite urmăresc să consolideze frontul comun în comunitatea internațională în fața agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și vor face acest lucru din cauza uneia dintre cele mai grave măsuri luate de guvernul lui Vladimir Putin: organizarea de referendumuri frauduloase privind anexarea la Rusia a teritoriilor Ucrainei controlate de armata rusă.
Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a anunțat ieri, la o reuniune a Consiliului de Securitate privind Ucraina, că țara sa și Albania vor vota o rezoluție comună de condamnare a consultărilor.
Mișcarea pe care o fac SUA înainte de referendumurile din Ucraina
"Nu sunt în niciun caz o expresie legitimă a voinței poporului Ucrainei", a apărat reprezentantul SUA, într-o poziție la care a aderat oficial și ONU prin subsecretarul pentru Afaceri Politice, Rosemary DiCarlo. Care a asigurat cu privire la referendumuri: "Acțiunile unilaterale cu scopul de a da o spoială de legitimitate încercării de dobândire prin forță a teritoriului unui stat de către alt stat, asigurând totodată că acestea reprezintă voința poporului, nu pot fi considerate legale în temeiul dreptului internațional".
"Sperăm că restul consiliului ne va sprijini ferm", a spus Thomas-Greenfield despre rezoluția, care va fi supusă la vot "la sfârșitul acestei săptămâni sau săptămâna viitoare". Cert este că Rusia, ca și cu alte ocazii în timpul războiului, își va folosi puterea de veto pentru a răsturna rezoluția.
Dacă se întâmplă acest lucru, "vom merge la Adunarea Generală pentru a trimite un mesaj fără echivoc Rusiei", a spus ambasadorul. Este un lucru pe care l-a realizat deja la începutul lunii martie, în primele etape ale războiului, când acel organism - care nu are puterea executivă a Consiliului de Securitate - a aprobat o rezoluție de condamnare a Rusiei cu doar cinci voturi împotrivă. Va fi important să vedem ce poziție ia China, care s-a abținut la acel vot și care este sprijinul cel mai decisiv pentru Moscova. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a participat și el la întâlnirea video de ieri, făcând un apel la comunitatea internațională să "acționeze" și să "izoleze" Rusia.
Rușii se ascund în spatele unui referendum
Reprezentantul Moscovei, ambasadorul Vasili Nebenzia, a descris sesiunea drept un "spectacol politic" și a apărat referendumurile ca fiind ceva "mult așteptat" de locuitorii din Donbas și a acuzat țările occidentale de "standarde duble" pentru acceptarea referendumului din Kosovo. Ambasadorul albanez, Ferit Hoxha, a cerut cuvântul pentru a preciza că o comparație cu referendumul din Kosovo este "greșită, inexactă și regretabilă" și că este doar o încercare a Rusiei de a "abate atenția de la războiul său împotriva Ucrainei".