Amenințări reale sau doar propagandă? Totul despre armele nucleare ale lui Putin: „Sunt vechi şi ar putea exploda deasupra Rusiei”

Amenințări reale sau doar propagandă? Totul despre armele nucleare ale lui Putin: „Sunt vechi şi ar putea exploda deasupra Rusiei” Sursa foto: Kremlin

Pe 21 septembrie, după ce a anunțat o mobilizare parțială în Rusia, Vladimir Putin a avertizat că, în cazul unei amenințări la adresa integrității teritoriale, Kremlinul, va folosi „toate mijloacele pe care le are la dispoziție” pentru a proteja Federația Rusă și a subliniat că nu este o cacealma.

Amenințările lui Vladimir Putin cu arma nucleară ar putea să fie doar vorbe goale pentru că arsenalul rusesc este vechi și neîntreținut iar o lansare ar putea să ducă la rezultate imprevizibile, precum explozia deasupra Rusiei sau chiar explozia pe teritoriu rus la lansare, spune un expert militar ucrainean.

Expertul miliar a declarat, de asemenea, că o posibila utilizare a armelor nucleare de către Rusia este nerealistă în condițiile în care armamentul este vechi, din perioada URSS-ului și neîntreținut.

La rândul său, adjunctul șefului Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, generalul Vadim Skibinski, a spus că Putin ia în considerare serios posibilitatea unui război nuclear: „La urma urmei, rușii vor să oprească contraofensiva noastră și să distrugă statul”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce trebuie să știți despre armele nucleare și dacă Rusia le poate folosi împotriva Ucrainei

Centrul pentru Contracararea Dezinformării a explicat că utilizarea unor astfel de arme împotriva Ucrainei este puțin probabilă. Acest lucru se datorează faptului că distanța convențională dintre Kiev și Moscova este de 750 km. În consecință, un atac nuclear ar reprezenta o amenințare și pentru Rusia.

„Putin înțelege bine care este arsenalul nuclear al Rusiei. În special, dictatorul de la Kremlin este conștient că toate aceste rachete sunt vechi, din perioada sovietică, și nu mai există în producție din anii 1980. În plus, ele ar fi trebuit să fie întreținute și inspectate tehnologic regulat, lucru care nu s-a întâmplat în Rusia din cauza corupției totale. În loc să fie întreținute, armele nucleare au fost uitate iar un număr mare dintre aceste rachete nu sunt potrivite pentru utilizare și se pot comporta foarte imprevizibil dacă se va încerca lansarea lor”, a declarat expertul miliar Oleksandr Kovalenko.

Amenințările nucleare ale lui Putin sunt un bluf

Expertul spune că pentru că folosirea armelor nucleare va afecta nu doar teritoriul Ucrainei sau Rusiei, în funcție de felul în care se va răspândi radiația după impact, ci poate fi afectat teritoriul unor ţări NATO. Iar un astfel de moment ar putea fi perceput de NATO ca un atac asupra unuia dintre membrii săi, ceea ce ar declanșa articolul 5 și un răspuns militar din partea tuturor țărilor aliate.

El spune că retorica lui Putin este menită să-i convingă pe ruși că țara încă are o „armă minune” de care se teme întreaga lume – „un element de propagandă, nimic mai mult”, spune Kovalenko. El a adăugat că aceste lucruri sunt confirmate de rapoartele privind rezultatele exercițiilor de vara trecută, când a fost testată capacitatea de luptă a armelor nucleare.

Câte arme nucleare are Rusia în 2022?

În prezent, Rusia are 5.977 de focoase nucleare, dar aproximativ 1.500 dintre ele au fost scoase din funcțiune și urmează să fie demontate. Prin urmare, au mai rămas aproximativ 4.477 focoase nucleare.

Ele sunt destinate utilizării de către lansatoare strategice cu rază lungă de acțiune și forțe nucleare tactice cu rază scurtă. Dintre acestea, 977 de focoase strategice sunt depozitate și 1.588 sunt desfășurate:

-812 - sunt pe rachete balistice la sol; -576 - pe rachete balistice ale submarinelor; -posibil 200 la bazele cu bombardiere grele.

De asemenea, în Rusia sunt depozitate 1.912 focoase nucleare nestrategice.

Spre comparație, există 5.943 de focoase nucleare în țările NATO (SUA au 5.428, Franța - 290, Marea Britanie - 225). China are 350 de focoase, Pakistan 165, India 160, Israelul 90, informează Fakty.com.ua.