Ministrul Energiei: „Suntem în plin război al gazului, care a început anul trecut”. Cât va importa România

Ministrul Energiei: „Suntem în plin război al gazului, care a început anul trecut”. Cât va importa RomâniaSursa: Arhiva EVZ

Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat că România se află într-un război al gazului, nefiind clar cum se vor încălzi cetățenii țării la iarnă. Popescu vorbește despre un război hibrid al creșterilor de preț nejustificate, în ciuda faptului că el este ministrul Energiei și, deci, este cel care semnează astfel de majorări.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu,  a declarat că România are 90% din consumul de gaz asigurat din producţie proprie, iar 10% ar urma să importăm din statul Azerbaidjan, deși nu există un acord încheiat în această privință.

Ministrul Virgil Popescu anunță că trăim un război al gazelor

„Cuvântul gaz este pe buzele tuturor, războiul gazelor a început de anul trecut, un război hibrid printr-o creştere de preţuri accentuată şi fără nicio justificare încă din a doua jumătate a anului trecut, şi continuând şi văzând agresiunea nejusificată a Rusiei în Ucraina cu preţul gazului natural, cu ameninţările ne creează o problemă tuturor, problemă pe care trebuie să o ţinem sub control.

Pentru a aduce gaz dintr-un alt stat noi avem nevoie de acorduri de tranzit. Lucrăm la aceste lucruri. E vorba de acord, nu sunt probleme. Suntem invitaţi pe 1 octombrie la finalizarea lucrărilor de la interconectorul Grecia-Bulgaria. Practic, operaţionalizează transportul gazului azer”, a afirmat ministrul Virgil Popescu, care spune că avem interconectorul, dar nu avem și un acord încheiat, asta din pricina Turciei.

România cumpără drone militare pentru a convinge Turcia să încheie un acord pentru gaze

Turcia nu ar fi de acord ca gazul din Azerbaidjan să tranziteze teritoriul său, spun surse din Guvern, astfel că România ar plănui să-i convingă pe turci să permită construirea de conducte printr-o metodă inedită, mai exact cumpărând drone militare din Turcia.

„Să fie un consum moderat şi să nu risipim. Să nu risipim energie pentru că e greu de produs. Să nu lăsăm temperatura mare dacă nu are rost, să nu deschidem geamurile în timp ce funcţionează centrala, să nu lăsăm becurile pornite când plecăm din camere", a explicat Cătălin Niţă, directorul executiv Federației Patronale Petrol și Gaze (FPPG), asta după ce Transgaz a decis să organizeze licitații pentru a contracta gaze, dar fără rezultate notabile, conform Antena 3.

Ne puteți urmări și pe Google News