Evenimentul Zilei > International > Erdogan se înarmează: Sunt pe listă avioane din Europa, Rusia şi China! Există multe alternative dacă Statele Unite ne refuză
Erdogan se înarmează: Sunt pe listă avioane din Europa, Rusia şi China! Există multe alternative dacă Statele Unite ne refuză

Erdogan se înarmează: Sunt pe listă avioane din Europa, Rusia şi China! Există multe alternative dacă Statele Unite ne refuză

"În ceea ce priveşte soluţionarea problemei, preşedintele Biden mi-a dat mie cuvântul. Dacă nu vom putea obţine rezultatul pe care îl dorim în problema F-16, vom vedea ce putem face", a spus preşedintele Recep Tayyip Erdoğan, în interviul acordat postului american PBS, şi a adăugat că în privinţa achiziţionării de avioane de luptă vor analiza opţiunile din Europa, Rusia şi China.

Pentru forţele sale aeriene de atac, Turcia şi-a planificat achiziţionarea în perioada 2020-2030 în special de avioane de luptă de generaţia a 5-a, TF-X şi F-35. Însă Statele Unite au exclus Turcia din programul F-35, un avion din generaţia a 5-a, din cauza achiziţionării sistemului de apărare aeriană cu rază lungă de acţiune S-400 din Rusia.

Pentru ca într-o perioadă de 8 ani, până în anul 2030, când vor intra în inventarul forţelor aeriene avioanele de luptă turceşti, să nu se înregistreze deficienţe, Turcia analizează o serie de opţiuni.

Din acest motiv cererea de achiziţionare din SUA a avioanelor F-16 şi a kiturilor de modernizare este atât de importantă. În cazul în care această cerere va fi aprobată de Congres şi se va realiza, Turcia va deţine în jur 120 de avioane F-16 Block 70, considerate a fi din generaţia 4 plus. Iar dacă cererea nu va fi aprobată, Turcia va trebui să analizeze celelalte opţiuni.

Opţiunile lui Erdogan

Printre avioanele de luptă din generaţia a 4-a, care sunt cele mai utilizate în lume, sunt cele de construcţie americană F-16 (Block 30, 40 şi 50), de construcţie franceză, Mirage 2000, de construcţie sovietică, MIG-29 şi Su-27. Rafale 2000, de construcţie franceză şi Eurofighter, construit în colaborare de britanici, italieni şi germani, Saab JAS 39 de construcţie suedeză şi Su-33/34 şi Su-35 de construcţie rusească, sunt avioane de luptă care se situează la un nivel superior în clasa celor din generaţia a 4-a.

Printre avioanele din generaţia a 5-a putem enumera avioanele de luptă de construcţie americană F-22 şi F-35, de construcţie rusească Su-57 şi de construcţrie chineză J-20 şi J-31. Din motive de politică de securitate naţională, SUA nu vând altor ţări avioane de luptă F-22. Turcia a fost exclusă din programul F-35. Iar China nu intenţionează să vândă avioanele de luptă J-20, însă a adăugat pe lista exporturilor avioanele J-31, luând exemplul avioanelor F-35.

Într-o primă etapă, Eurofighter ocupă primul loc între aceste opţiuni. Dacă Turcia va dori să achiziţioneze pentru flota sa aeriană avioane din generaţia a 5-a, atunci avioanele Su-57 din Rusia şi J-31 din China se situează pe primele locuri. În cazul în care una dintre aceste opţiuni se va realiza, există posibilitatea apariţiei unor noi tensiuni cu SUA.