Numai votul este secret

Numai votul este secretSursa: Arhiva EVZ

Concesia minimă făcută militarilor poate linişti scenariul, dar trebuie făcută la lumina zilei

Printr-o fericită coincidență, judecătorii care vor gestiona alegerile prezidenţiale de la Tribunalul Suprem Federal, Rosa Weber, și de la Tribunalul Superior Electoral, Alexandre de Moraes, în timpul alegerilor naționale din luna octombrie, au în comun obiceiul de a vorbi puțin în afara acţiunilor judiciare, scrie Folha online.

Obiceiul, adoptat de unii colegii ai tandemului, de a-și exprima liber opiniile pe teme care nu sunt supuse judecății face parte din arhaismele pe care Republica modernă ar trebui să le depășească — cum ar fi întâlnirile neînregistrate cu interlocutorii aleși să se ocupe de chestiuni de interes public notoriu.

Nu există procese verbale care să dezvăluie conținutul celor două întâlniri care au avut loc între Moraes și ministrul apărării, generalul Paulo Sérgio Nogueira, pentru a discuta despre supravegherea urnelor.

Nu întâmplător, TSE a făcut concesii față de cererile exprimate de ministrul militar și de șeful său de la [Palatul] Planalto (sediul preşedinţiei Braziliei; n. trad.) după întâlniri. Instanța a încorporat biometria în testul obișnuit de integritate al dispozitivelor electronice tradiționale.

Este vorba despre exercițiul care se realizează în ziua alegerilor sub forma unei simulări a alegerilor și care este documentat cu o fracțiune din urne alese prin tragere la sorți pentru a se verifica dacă rezultatele aparatului se potrivesc cu cele ale unui vot pe hârtie făcut cu acel prilej.

Avantajul testului cu urna accesată prin amprentă digitală le scapă specialiștilor nemilitari din comisia pentru transparență a TSE, care este supus refuzului alegtorului real de a efectua simularea în momentul votului. Chiar și așa, instanța a decis să efectueze verificarea prin intermediul biometriei la 56 de urne, din cele 641 de verificat.

În afară de aceasta, Forțele Armate intenționează să verifice pe cont propriu dacă buletinul fizic din circa 380 de urne este echivalent cu rezultatul publicat pe site-ul Justiției Electorale.

Se poate observa din neînsemnătatea concesiilor — o mână de urne fără valoare de eșantion în universul celor peste 500.000 de dispozitive distribuite în toată țara de dimensiune continentală — că militarii brazilieni se dedau, în cel mai bun caz, unui joc de scenă inofensiv doar pentru a satisface ignoranţa preşedintelui Republicii.

În cel mai rău și mai puțin probabil dintre scenarii, Forțele ar participa la o nouă intrigă de lovitură de stat într-o istorie plină de acestea, care ar distruge aproape 40 de ani de comportament profesionist în democrație.

Disponibilitatea lui Alexandre de Moraes de a ceda în privinţa unor aspecte superficiale sugestiilor militarilor poate contribui la pacificarea pe ultima sută de metri a alegerilor. Nu există, însă, niciun motiv să o facem în întâlniri neînregistrate, în cel mai tipic mod al regimurilor pe care președintelui Jair Bolsonaro (PL) îi place să le elogieze.

În ceea ce privește militarii, fie ca Brazilia să fi învățat lecția că nu ar trebui să fie niciodată invitați din nou să-și dea cu părerea despre alegeri. (Editorial; Traducerea: Iulia Baran, RADOR)

Ne puteți urmări și pe Google News