Premieră în UE. Comisia Europeană a propus tăierea a 7,5 miliarde de euro din fondurile europene destinate Ungariei

Premieră în UE. Comisia Europeană a propus tăierea a 7,5 miliarde de euro din fondurile europene destinate UngarieiComisia Europeană / Sursa foto: EVZ

Decizia Comisiei Europene vine după ce Ungaria a încălcat, în mod repetat, mai multe dispoziții referitoare la statul de drept, adoptate la nivelul UE anul trecut. Propunerea trebuie însă să fie acceptată și de Consiliul UE, dar până acum niciun stat nu s-a poziționat în favoarea Budapestei.

Comisia Europeană a propus Consiliului UE tăierea a 65% dintre fondurile europene destinate Ungariei, în cazul a trei mari programe de coeziune. În plus, a mai propus și o interdicție cu privire la alocarea de bani europenei către fundații despre care există suspiciunea că pot fi controlate politic.

Decizia vine după de Ungaria a încălcat mai multe dispoziții cu privire la statul de drept. Concret, este vorba de fonduri în valoare de 7,5 miliarde de euro destinate Ungariei. Suma în cauză reprezintă 5% din PIB-ul estimat al Ungariei pentru 2022.

Ungaria va fi monitorizată

Pentru a deveni realitate, decizia trebuie aprobată de Consiliul UE. Până acum însă niciun stat membru UE nu s-a poziționat de partea Ungariei.

„Comisia propune următoarele măsuri: o suspendare a 65% din angajamentele pentru trei programe operaționale din cadrul politicii de coeziune, dar și o interdicție de a încheia angajamente juridice cu trusturile de interes public pentru programele puse în aplicare în gestiune directă și indirectă. Consiliul are la dispoziție o lună pentru a decide dacă adoptă aceste măsuri, cu majoritate calificată.

Între timp, Comisia va monitoriza situația și va informa Consiliul cu privire la orice element relevant care ar putea avea un efect asupra evaluării sale actuale. Ungaria s-a angajat să informeze pe deplin Comisia cu privire la îndeplinirea principalelor etape de punere în aplicare până la 19 noiembrie“, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.

Protejarea bugetului

Comisia Europeană a susținut, în motivarea deciziei, că este necesar ca bugetul UE să fie protejat. Chiar dacă Ungaria a propus măsuri care ar putea schimba situația de fond, Comisia așteaptă ca acestea să fie și implementate.

„Comisia Europeană a propus astăzi Consiliului măsuri de protecție bugetară în temeiul regulamentului privind condiționalitatea. Aceste măsuri au ca scop asigurarea protecției bugetului UE și a intereselor financiare ale UE împotriva încălcării principiilor statului de drept în Ungaria.

Comisia a evaluat în mod amănunțit răspunsul Ungariei, analizând în special dacă măsurile de remediere abordează în mod adecvat constatările inițiale ale Comisiei. Concluzia este că măsurile de remediere propuse ar putea, în principiu, să rezolve problemele în cauză, dacă acestea sunt detaliate corect în legile și normele relevante și dacă sunt puse în aplicare în mod corespunzător.

În așteptarea îndeplinirii etapelor-cheie de punere în aplicare, Comisia consideră că, în acest stadiu, există în continuare un risc pentru buget se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene“, se mai arată în comunicatul presă.