Plângere penală cu iz de manifest politic. Virgil Popescu, acuzat de subminarea economiei naționale. Foto

Plângere penală cu iz de manifest politic. Virgil Popescu, acuzat de subminarea economiei naționale. Foto

Plângere penală împotriva ministrului Energiei Virgil Popescu. Oficialul din Guvernul condus Nicolae Ciucă este acuzat de abuz în serviciu și subminarea economiei naționale. Sesizarea a fost formulată, la Parchetul General de președintele Partidului Alianța Pentru Patrie, de Valentin Păduroiu.

În plângerea penală formulată de reprezentantul Alianței Pentru Patrie, ministrul Virgil Popescu este acuzat că prin activitate defectuoasă și prin liberalizarea prețurilor la energie în mod haotic a condus la creșterea datoriilor pe care guvernul le are către furnizorii de energie, concomitent cu sărăcirea populației. Politicianul, autor al sesizării, îl mai acuză pe Virgil Popescu de producerea unor pagube importante economiei naționale în cei trei ani de când conduce Ministerul Energiei.

„Tot astfel, un alt abuz în funcție comis de învinuitul Virgil Daniel Popescu, constă în mecanismul de compensare și plafonare a energiei, care nu oferă decât incertitudine cu privire la preţurile la energie şi gaze naturale, punând în pericol mii de locuri de muncă şi subminând astfel economia românească. În condiţiile în care România dispune de suficiente resurse energetice, prin politica defectuoasă şi abuzurile comise de acest ministru, s-a ajuns ca România să aibă cele mai mari preţuri la energie din Uniunea Europeană”, se arată în plângere.

În sesizare se face referire la mai multe acte normative, adoptate la inițiativa ministrului Energiei, care ar fi restrâns drepturile și libertățile fundamentale.

„Ne referim în acest context la prevederile Ordonanţei de Urgenţă 3/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, act normativ adoptat la iniţiativa Ministrului Energiei Virgil Daniel Popescu şi pentru care am solicitat Avocatului Poporului declanşarea controlului de neconstituţionalitate, dat fiind faptul că actul restrânge şi afectează drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, precum şi institutii fundamentale ale Statului Român”, se mai arată în sesizarea APP către Parchetul General.

Plafonarea consumului considerată neconstituțională

Autorul plângerii reclamă faptul că prin actul normativ se aplică un preț plafonat pentru consumul de energie care nu depășește 255 KWh.

„Potrivit acestui act normative abuziv, nivelul de consum lunar până la care preţul va fi plafonat a fost redus la 255 de KWh în cazul curentului electric. Intenția executivului este ca oamenii să încerce să facă economie în perioada care vine. Astfel, clientii casnici vor achita 80 de bani pentru un kilowatt dacă au un consum între 100 şi 255 de KWh, iar la un consum de până la 300 de KW, diferenţa de la 255 este taxată la preţul din contract. Or, în fapt, majorările de taxe asupra companiilor din domeniu se vor reflecta in creşteri de preţuri pe lanț şi pierderi de locuri de muncă”, a mai scris reprezentantul APP.

sursa foto. Facebook

sursa foto. Facebook

Acuzațiile împotriva lui Virgil Popescu

În plângerea penală formulată împotriva luI Virgil Popescu se mai arată că în spatele actelor normative reclamate s-ar ascunde „privatizările frauduloase ale Distrigaz, Petrom, Electrica”.

„În realitate, învederăm faptul că această ordonanţă promovată de învinuitul Virgil Daniel Popescu, ascunde privatizările frauduloase ale Distrigaz, Petrom, Electrica, ceea ce a condus la blocarea procesului de explorare a gazelor neconvenţionale şi închiderea capacităţilor de producţie ale României.

În consecinţă. apreciem că faptele comise de învinuit, în calitatea sa de Ministru al energiei, intrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de abuz în serviciu, negljentă în serviciu şi subminarea economiei naţionale, fapte pedepsite şi prevăzute de art. 297 Cod penal, art. 298 Cod penal şi art. 165 Cod penal”, concluzionează plângerea penală.

Drept urmare, președintele APP solicită tragerea la răspundere a ministrului Virgil Popescu și obligarea sa la despăgubiri civile pentru „daune morale și materiale provocate și subminarea economiei naționale a României”.

Ne puteți urmări și pe Google News