Care este țara în care Regina Elisabeta a II-a s-a simțit ca acasă

Care este țara în care Regina Elisabeta a II-a s-a simțit ca acasă Sursa: Arhiva EVZ

Decesul Reginei Elisabeta a-II-a a îndurerat o întreagă națiune. Cel mai longeviv monarh al Marii Britanii a murit la vârsta de 96 de ani pe 8 septembrie 2022.

Sicriul Reginei va fi expus timp de trei zile, 23 de ore pe zi, la Palatul Westminster, unde se vor aduce omagii. Ziua înmormântării va fi decretată „Zi de Doliu Național”.

Vila în care a locuit Regina Elisabeta a II-a

În timpul vieții sale, cea mai faimoasă reședință a Reginei Elisabeta a II-a a fost Palatul Buckingham. De asemenea, și Castelul Balmoral, locul în care a decedat regina, a fost considerat o a doua casă pentru monarh, fiind locul în care se retrăgea atunci când își dorea odihnă și relaxare.

Cu toate acestea, Regina Elisabeta a II-a a trăit și în afara Regatului Unit – chiar dacă a fost pentru scurt timp. Din 1949 până în 1951, regina și soțul ei, Prințul Phillip, au locuit în Malta, o mică țară insulară, formată dintr-un arhipelag în Marea Mediterană. Fiind o fostă colonie britanică, Malta a servit ca o bază navală importantă pentru armata britanică timp de mulți ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

De fapt, tocmai din acest motiv Regina Elisabeta a II-a și soțul ei se aflau în Marea Mediterană: Phillip, care s-a alăturat Marinei în 1939, fusese trimis în Malta după ce a devenit locotenent pe distrugătorul HMS Chequers.

Vila în care au locuit cei doi în Malta nu se asemăna cu Palatul Buckingham, însă era la fel de impresionantă. Casa, care este cunoscută ca Villa Guardamangia, era situată în Valletta, capitala Maltei. Vila dispunea de șase dormitoare, trei băi, camere pentru angajați, dar avea și o frumoasă vedere spre un port din apropiere. În vila din Malta se spune că Regina Elisabeta a II-a ar fi găzduit multe petreceri.

Cu toate acestea, după ce au părăsit Malta în 1951, Regina Elisabeta a II-a și Prințul Philip au spus că nu s-ar mai întoarce niciodată la Villa Guardamangia. S-au ținut de promisiune. Chiar și în vizitele pe care le-au făcut ulterior în Malta, cei doi nu au mai vizitat vila în care își petrecuseră doi ani din viață.

Planurile guvernului

După ce viitoarea regină și prințul au părăsit Malta, o femeie singură s-a mutat în Villa Guardamangia. Din păcate, aceasta nu a avut grijă de casă și, în cele din urmă, vila a început să se deterioreze.

Cu toate acestea, în 2020, guvernul maltez a putut cumpăra Villa Guardamangia și a anunțat planuri de renovare și revitalizare a proprietății pentru a o pune la dispoziția publicului. O mare parte din casă va deveni muzeu, iar alte părți vor fi restaurate, astfel încât să revină la aspectul lor de când Regina Elisabeta a II-a și Prințul Philip locuiau acolo.

Restaurarea va dura cinci ani și va costa între 5 și 10 milioane de euro. „Vila este dărăpănată”, a declarat Kenneth Gambin de la Heritage Malta. „A trebuit să sprijinim fațada pentru că dădea semne că se va prăbuși. Va trebui să înlocuim și niște pereți. Este nevoie de multă muncă”.