Se anunță o scădere a inflației la nivel global. Recesiunea, resimțită cel mai acut în costurile mărfurilor

Se anunță o scădere a inflației la nivel global. Recesiunea, resimțită cel mai acut în costurile mărfurilorSursă: Vitaly Sosnovskiy | Dreamstime.com

Experții au anunțat că rata anuală a inflației se va situa, pentru 2022, la 6,8%, aceasta fiind proiectată să se reducă la 3,5% în 2023 și la 2,1% în 2024.

Economiștii de la JP Morgan au declarat că în iulie, inflația globală a încetinit cu 0,3%, în scădere de la medie de 0,7% pe lună în primele luni ale anului 2022.

„Slăbirea cererii globale în urma puterii de cumpărare reduse conduce acum scăderea inflaţiei prin două canale principale. În primul rând, prin scăderea costurilor mărfurilor şi, în al doilea rând, prin reducerea constrângerilor internaţionale ale lanţului de aprovizionare”, a declarat Nora Szentivanyi, economist JP Morgan.

Scăderea economică în toată lumea, în special în China, atenuează presiunile inflaționiste, în special pentru mărfurile și importurile esențiale.

Se anunță o scădere a costurilor mărfurilor

Mai exact, scăderea economică la nivel mondial este resimțită, în special, la costurile mărfurilor. Astfel, în urmă cu trei zile, țițeiul Brent a scăzut la aproape 93 de dolari pe baril, de la 120 de dolari cât a fost la începutul lunii iunie.

Mai mult, cuprul a scăzut cu 28% de la jumătatea lunii aprilie, iar prețurile importurilor din Statele Unite au crescut cu 1,9% în iulie, în scădere cu 3,2% în martie.

Omair Sharif, șeful agenției de analiză economică Inflation Insights, a anunțat că ajutorul pentru costurile de import ar trebui să circule către costurile clienţilor în următoarele trimestre.

Totodată, Jerome Powell, președintele Rezervei Federale din SUA, a afirmat că ritmul scăzut al inflației din iulie a fost prea mic pentru ca instituția financiară centrală să-și ușureze campania de creștere a ratelor dobânzilor, scrie Zf.ro.

Reamintim că atacul Rusiei asupra Ucrainei continuă să aibă repercusiuni asupra economiei, atât în Europa, cât și în restul lumii. Această perturbare a dus la un deficit de materiale, contribuind astfel la creșterea prețurilor la energie, gaze și materiile prime. Economiștii trag un semnal de alarmă și anunță că acești factori vor frâna creșterea economică la nivel mondial.

Încă de la debutul pandemiei de Covid-19, majoritatea firmelor s-au confruntat cu perturbări ale lanțurilor de aprovizionare și costuri mai ridicate, culminând cu izbucnirea războiului din Ucraina.