Secretul din spatele Ucrainei! Cine este defapt proprietarul de drept al terenurilor agricole

Secretul din spatele Ucrainei! Cine este defapt proprietarul de drept al terenurilor agricoleSursa foto: Kremlin

Terenul agricol al Ucrainei a tot fost unul dintre principalele subiecte ale economiei mondiale. Mulți oameni au dezbătut în legătură cu adevărații proprietari ai vastului pământ. Majoritatea spun că suprafața agricolă nu ar aparține Ucrainei și că adevărații proprietari sunt americanii. Care să fie adevărul?

Un text a devenit recent viral pe internet, ridicând serioase semne de întrebare. El afirmă că Statele Unite trimit atât de multe arme în Ucraina, din simplul motiv că aceasta ar fi fost cumpărată de America. Cum anume? Prin trei companii cu capital american, Cargill, Du Pont și Monsanto, care ar fi achiziționat în această țară o suprafață agricolă utilă de 17 milioane de hectare. Problema e că legea a împiedicat până acum companiile străine să cumpere terenuri în Ucraina. În aceste condiții, care e de fapt adevărul?

Miza: Zeci de milioane de hectare de teren agricol, calitate premium

Ucraina se plasează în top 10 al țărilor cu cele mai mari suprafeţe de terenuri arabile din lume, putându-se lăuda cu circa 42 de milioane de hectare. Dar grație cernoziomului, suprafața ei agricolă nu este doar întinsă, ci și fenomenal de fertilă. Din acest motiv, nu e de mirare că cele mai importante exporturi ale țării sunt tocmai produsele agricole.

Pe primul loc e floarea soarelui, Ucraina devenind încă de prin 2008 cel mai mare producător și exportator din lume. Producția se concentrează mai ales în estul și sudul țării, iar recolta începe în mod normal în septembrie. Anul acesta, din cauza războiului, se preconizează că Ucraina va ajunge însă la acesta capitol abia pe locul al doilea în lume, după Rusia, adică taman țara care a agresat-o militar.

După cum estima în luna mai Departamentul Agricol al Statelor Unite, e posibil ca, în ciuda războiului, Ucraina să fie în intervalul 2022-2023 al șaselea cel mai mare producător de rapiță (plantată mai ales nordul țării) și al treilea cel mai mare exportator la nivel global. De asemenea, ea ar urma să fie al optulea cel mai mare producător și al patrulea cel mai mare exportator de porumb (plantat mai ales în regiunile centrale și de nord) și al nouălea cel mai mare producător și al șaptelea cel mai mare exportator de grâu (plantat mai ales în sud-estul țării).

Cât valorează exporturile agricole ale Ucrainei și cine depinde cel mai mult de ele Ucraina agricola

Potrivit datelor prezentate de un raport al Departamentul Agriculturii din SUA, exporturile agricole ale Ucrainei s-au ridicat anul trecut la 27,8 miliarde de dolari - adică la 41% din exporturile totale ale Ucrainei. Din datele prezentate de compania Trade Data Monitor rezultă de asemenea că, dintre cele 27,8 miliarde de dolari, 7 miliarde au fost obținute din Uniunea Europeană, care a fost anul trecut principala piață de desfacere a Ucrainei. Pe locul al doilea s-a clasat China, cu 4,2 miliarde de dolari, iar pe locul al treilea India, cu 2,8 miliarde de dolari.

În ceea ce privește topul produselor agricole exportate anul trecut de Ucraina, acesta începe, după cum era de așteptat, cu floarea soarelui. Țara a exportat în 2021 ulei de floarea floarelui în valoare de 6,4 miliarde de dolari, principalii cumpărători ai acestui produs fiind India și UE (ambele cu câte 1,9 miliarde de dolari) și China (0,8 miliarde de dolari).

Citește continuarea articolului pe Infofinanciar.ro.