Reducerea impozitării pe muncă a dus la majorarea salariilor din agricultură și industria alimentară. Datele statistice confirmă creșterea
- Ionel Sclavone
- 5 septembrie 2022, 13:07
Reducerea nivelului de taxare a muncii duce la creșterea veniturilor salariale. Astfel, salariul mediu net din industria alimentară a crescut cu 23% în iunie 2022, față de luna precedentă. În agricultură creșterea înregistrată a fost de 16%. Majorarea veniturilor angajaților a avut loc în contextul introducerii unor facilităţi fiscale în aceste domenii.
Salariul mediu net din industria alimentară a crescut cu 23% în luna iunie 2022 comparativ cu perioada precedentă. Astfel, valoarea acestuia a ajuns la 3.247 de lei. O creștere a veniturilor s-a înregistrat și în domeniul agricol, unde majorarea înregistrată a fost de 16 procente şi a ajuns la valoarea de 3.452 de lei. La nivel naţional, salariul mediu net a crescut cu 1% în luna iunie faţă de mai.
Informațiile apar în ultimul buletin statistic publicat de Institutului Naţional de Statistică (INS).
Conform specialiștilor, aceste majorări, la nivelul veniturilor din agricultură și din industria alimentară, se datorează facilităților acordate de guvern. Astfel, ei consideră că este cea mai bună demonstrație a faptului că reducerea taxării asupra muncii are drept efect o creștere a veniturilor angajaților.
„Este nevoie de creşteri salariale în construcţii, în agricultură şi în industria alimentară, dar ar trebui ca fiscalitatea pe muncă să scadă în toate sectoarele, pentru că în România nivelul este foarte ridicat“, a spus Nadia Oanea, consultant fiscal la Tax & Trainings, conform ZF.
Facilitățile prevăzute pentru lucrătorii din agricultură
Guvernul a decis, în urmă cu câtva timp acordarea unor facilități fiscale pentru firmele care activează în industria alimentară și în agricultură. Aceste înlesniri sunt similare celor pe care guvernul le-a aplicat în cazul firmelor de construcții în anul 2019.
Facilitățile au inclus scutirea de la plata unor taxe şi contribuţii, dar şi creşterea salariului minim plătit de angajatori în aceste domenii. Drept urmare, după aplicarea acestor facilități. companiile din agricultură şi din industria alimentară au făscut şi circa 5.000 de noi angajări în luna iunie 2022.
În luna mai, a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 135/ 2022 pentru modificarea și completarea unor acte normative. Documentul aduce o serie de modificări ce au intrat în vigoare începând cu luna 1 iunie. Astfel, pentur angajații din agricultură și industria alimentară a fost prevăzut un salariu brut de încadrare de minim 3.000 Ron brut/lună, pentru un program de lucru de 8 ore pe zi. De asemenea au fost prevăzute și reducerea unor taxe și contribuții salariale.
Este vorba despre introducerea unor măsuri similare cu cele din domeniul construcțiilor. Legea a prevăzut scutirea de impozitul pe venit, în cotă de 10%; scutirea de contribuția la sănătate, în cotă de 10%; reducerea contribuției la pensii, de la 25% la 21,25%, reducerea de 3,75% fiind fix partea care merge la pilonul II de pensie; reducerea contribuției asiguratorii pentru muncă, de la 2,25% la 0,3375%.