Vladimir Putin, mesaj de condoleanțe pentru Mihail Gorbaciov: „A avut un impact uriaș asupra cursului istoriei”

Vladimir Putin, mesaj de condoleanțe pentru Mihail Gorbaciov: „A avut un impact uriaș asupra cursului istoriei”

Ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov, care a murit marți, 30 august, a avut un impact uriaș asupra cursului istoriei și a găsit propriile soluții pentru problemele urgente. Este descrierea pe care i-a făcut-o actualul lider de la Kremlin, Vladimir Putin, într-un mesaj de condoleanțe. Putin a precizat că fostul lider al URSS a condus țara într-un moment dificil, plin de frământări și schimbări complexe.

Vladimir Putin a ținut să transmită un mesaj de condoleanțe pentru Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice. Acesta a murit, marți seara, într-un spital din Moscova. Potrivit mesajului de condoleanțe, Mihail Gorbacio, a avut un „impact uriaș asupra cursului istoriei” și a găsit „propriile soluții la probleme urgente”.

„A condus țara noastră într-o perioadă de schimbări complexe, dramatice, de politică externă la scară largă, de provocări economice și sociale. (…) A înțeles că sunt necesare reforme, s-a străduit să ofere propriile soluții la problemele urgente”, a continuat Putin.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a ținut să arunce o „săgeată” în mesajul prin care l-a omagiat pe Gorbaciov, reproșându-i încrederea prea mare în Occident.

Ne puteți urmări și pe Google News

„A vrut sincer să creadă că Războiul Rece se va încheia și că acest lucru va duce la o perioadă de dragoste eternă între o nouă Uniune Sovietică și Occident. (…) Acest romantism nu era justificat. Nu a existat o perioadă romantică, luna de miere nu a mers bine și s-a arătat setea de sânge a adversarilor noștri. E bine că ne-am dat seama la timp și am înțeles”, a spus Peskov.

mihail gorbacion implineste 90 ani

Mulți ruși îl detestă pe Gorbaciov pentru destrămarea URSS

Rolul lui Mihail Gorbaciov în destrămarea URSS

Mihai Gorbaciov suferea de mai multă vreme de afecțiuni renale și de diabet și a fost internat la Spitalul Clinic Central din Moscova. În luna iulie, economistul Ruslan Grinberg, care îl vizitase pe Gorbaciov în spital, spunea că starea sa de sănătate a celui din urmă se înrăutățește.

În lumea occidentală, Mihail Gorbaciov este considerat liderul URSS care a pus capăt Războiului Rece fără vărsare de sânge. Pe de altă parte, el nu a reușit să împiedice destrămarea Uniunii Sovietice, în anul 1991, în ciuda programului de reforme pe care l-a inițiat.

Foarte respectat în străinătate, a primit laude de la personalități din întreaga lume, dar și Premiul Nobel pentru Pace în 1990.

Pe cât era de apreciat în Rusia, pe atât era de controversat în Rusia, unde i s-a reproșat tocmai colapsul URSS. Tot lui Gorbaciov i s-au reproșat anii de șoc economic care au urmat după 1990, iar mulți ruși l-au acuzat pentru scăderea nivelului de trai, considerat un preț prea mare pentru democrație.