Alexandr Dughin propune unirea României cu Moldova în interes rusesc: „Pentru a include acest spaţiu în zona unde se deţine control strategic”
- Ionel Sclavone
- 30 august 2022, 23:25
Alexandr Dughin susține că România și Republica Moldova ar trebui să se unească sub umbrela Moscovei. În noul stat ar urma să intre și Transnistria, teritoriu populat de o populație majoritar rusă, oe care se află cantonată o importantă forță militară rusească. Un astfel de proiect este ceea ce se cheamă „un cadou otrăvit”, căci ar implica retragerea României din structurile Uniunii Europene și ale NATO.
Alexandr Dughin susține că România și Republica Moldova ar trebui să se unească sub umbrela și în interesul Rusiei. Este ceea ce se cheamă un „cadou otrăvit”, foarte tentant, prin care Moscova și-ar putea extinde influența și controlul asupra Balcanilor.
„Moscova trebuie să se străduiască să înfăptuiască această unificare potrivit intereselor sale, pentru a include acest spaţiu în zona unde deţine controlul strategic nemijlocit”, a declarat Alexandr Dughin.
În opinia sa, cultura românească urmează „modelul tipic ortodox care unește direct aceste pământuri cu Eurasia”. Iar singurul obstacol pe care îl vede în înfăptuirea acestui proiect ar fi „apropierea geopolitică (a României – n. red.) de regiunile catolice”. Mai exact, așa zisul obstacol este apartenența României la NATO și la Uniunea Europeană.
Alexandr Dughin merge mai departe și insistă că din noul stat, ar trebui să facă parte și teritoriul separatist pro-rus, Transnistria. Or, se știe, problema în Transnistria este armata rusească care încurajează acțiunile separatiștilor. Iar această problemă – a tenisiunilor separatiste – s-ar transfera în noul stat românesc, dacă s-ar ajunge la o astfel de situație, conform Romania TV.
Dughin propune unirea sub umbrela Moscovei
Dughin mai susține că zona Ucrainei, Moldovei, României, până în Serbia ar trebui „să se transforme într-o regiune strategică și culturală unitară – de fapt într-o singură ţară”. Iar „Moscova trebuie să fie iniţiatoarea integrării moldo-române – pusă, de la bun început, sub semnul ortodox și eurasiatic”.
Alexandr Dughin are mulți admiratori în România, în ciuda teoriilor sale controversate prin care se dorește creșterea influenței rusești, Printre cei care s-au exprimat fără menajamente în acest sens se numără Adrian Năstase, Adrian Severin sau Dan Puric.
Românii doresc într-un număr mare, 75%, unirea cu Republica Moldova, potrivit unui sondaj INSCOP, realizat în ianuarie 2022. În schimb, doar 30% dintre moldoveni sunt categoric pro-unire, din cauza populației rusofile.
O teorie de pe vremea lui Stalin
Această teorie nu este nici pe departe originală. Rusia Sovietică a mai încercat o astfel de propunere, încă de pe vremea lui Stalin, pentru a atrage sub influența sa Germania de Vest. La vremea respectivă, sovieticii le fluturau germanilor, perspectiva unificării dintre Germania comunistă și Germania Federală, sub influență sovietică.
Propunerile au fost respinse, la vremea respectivă de cancelarii vest-germani, care au preferat să rămână alături de Occident. De altfel, unificarea Germaniei s-a realizat în 1990, când URSS s-a prăbușit și regimurile comuniste s-au prăbușit.