Avertismentul venit direct de la FMI: „Băncile centrale trebuie să acţioneze decisiv pentru a readuce inflaţia la obiectivul stabilit”
- Ionel Sclavone
- 29 august 2022, 20:42
Politicile monetare care păreau justificate în urmă cu doar câteva luni, precum stimularea economiei pentru creşterea numărului de locuri de muncă sau prognozele privind dispariţia perturbărilor din lanţurile de aprovizionare, nu mai par a fi sigure. Drept urmare, șefii băncilor centrale trebuie să-și asume măsuri dificile cu toate costurile pe care le implică.
Problemele cu care se confruntă şefii băncilor centrale globale – de la locurile de muncă la inflaţie şi creşterea economiei - se vor înrăutăţi probabil în următorii ani. Lumea se confruntă cu dificultăţi în privinţa pieţei muncii şi a lanţurilor de aprovizionare, iar presiunile asupra preţurilor continuă. Avertismentul îi aparține lui Gita Gopinath, prim adjunct al directorului general al Fondului Monetar Internaţional.
Oficialul FMI a atras atenția asuprea riscului ca inflația să crească motiv pentru care a recomandat ca băncile centale să-și uniformizeze deciziile, în pofida posibilelor costuri.
„Băncile centrale trebuie să acţioneze decisiv pentru a readuce inflaţia la obiectivul stabilit şi pentru ancorarea aşteptărilor în privinţa inflaţiei. Politicile monetare care păreau justificate în urmă cu doar câteva luni, cum ar fi stimularea economiei pentru creşterea numărului de locuri de muncă şi prognozele privind dispariţia perturbărilor din lanţurile de aprovizionare, nu mai par a fi sigure”, a avertizat Gita Gopinath.
Pandemia și războiul din Ucraina, teste de stres pentru economie
Potrivit spuselor sale, pandemia şi războiul din Ucraina servesc ca teste de stres pentru cadrul politicii monetare. Pandemia şi războiul din Ucraina sugerează că şocurile temporare din lanţurile de aprovizionare ar putea dura mai mult şi ar putea avea efecte mai extinse asupra inflaţiei, când economia este solidă sau şocurile sunt extrem de mari.
„În asemenea condiţii, băncile centrale ar putea fi nevoite să acţioneze mult mai agresiv pentru a ţine sub control inflaţia”, a afirmat oficialul Fondului Monetar Internaţional.
Pe de altă parte, relaxarea politicii monetare pentru stimularea pieţei muncii va crea riscuri semnificative în privinţa inflaţiei.
„Presiunile inflaţioniste ar putea deveni mult mai intense, deoarece şomajul scade la un nivel record, iar sectoarele cheie se confruntă cu probleme de aprovizionare”, a explicat Gopinath.
Economiștii trebuie să înțeleagă cauzele actualelor probleme
Guvernatorii băncilor centrale trebuie să înțeleagă care sunt cauzele actualei creșteri a inflației și să determine dacă rădăcinile sale sunt în schimbările cu care se confruntă economia ca efect al pandemiei şi al războiului din Ucraina.
„Numărul de angajaţi, în special în sectoarele unde există contact ridicat, ar putea deveni mult mai dificil de estimat, în urma schimbărilor provocate de pandemie. Bunurile şi serviciile furnizate prin lanţurile globale de aprovizionare ar putea deveni mai scumpe sau nu vor mai fi disponibile dacă în ţările restricţionează sever comerţul”, a avertizat Gopinath.
Şi directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat recent că devine din ce în ce mai dificil pentru băncile centrale să reducă inflaţia. Aceasta din cauza presiunilor sporite asupra preţurilor la alimente şi energie, pe fondul războiului din Ucraina şi a restricţiilor dure din China, conform Reuters.