Unde sunt cele mai bune locuri de muncă în Europa. Țările în care poţi obține venituri mai mari decât media globală

Unde sunt cele mai bune locuri de muncă în Europa. Țările în care poţi obține venituri mai mari decât media globalăSursa foto: pixabay.com

Românii, din ce în ce mai mulţi, aleg să lucreze în străinătate, iar cel mai important motiv pentru a merge la muncă în altă ţară europeană este că salariile sunt mult mai mari faţă de România. Statisticile arată că pe lista preferințelor românilor atunci când aleg să plece în străinătate se află Spania, Italia, Germania, Austria, Olanda și Marea Britanie.

Potrivit sondajului My Expatriate Market Pay Survey de la ECA, Regatul Unit se află în top cu cele mai avantajoase salarii pentru cei calificați. Marea Britanie este țara cu cele mai puternice companii farmaceutice din lume, de asemenea, industria auto și a construcțiilor au fost şi sunt proeminente în țară. Din acest motiv tot mai mulți români aleg această ţară.

Studiile arată că 7 din 10 persoane consideră salariul și compensațiile monetare factori principali în alegerea unui loc de muncă și cunoscând potențialul țărilor europene mai sus menționate, se explică numărul în continuă creștere al românilor care aleg lucrul în străinătate.

Indiferent de domeniul pe care îl alegi și de calificarea ta, poți fi sigur că salariul net va fi mult mai mare decât cel din România, ceea ce îți permite să ai un stil de viață mai bun la același efort pe care îl depuneai în țară petrecând poate chiar mai mult de 12h la muncă/ zi.

Există oportunități de job pentru cei necalificați

În timp ce România nu oferă locuri de muncă pentru cei necalificați sau oferă într-o măsură destul de mică, cererea altor țări europene pentru muncitori fără experiență, fără calificare, este tot mai mare, ceea ce îi atrage pe români să înceapă o viață nouă în străinătate.

Există numeroase locuri de muncă bine plătite în străinătate pentru cei necalificați în fabrici, depozite, magazine pentru cei care nu au reușit să obțină încă o calificare, indiferent de vârsta lor, și aici putem menționa lucrătorii pentru descărcare/încărcare sau ambalat.

Ai posibilitatea de a obține o calificare

Chiar dacă în țară nu ai reușit să faci un program de studii superioare sau o școală profesională care să-ți asigure o meserie de viitor, în afara țării vei avea șansa de a obține calificare în urma serviciilor prestate de tine.

Angajatorii străini sunt dispuși să califice persoanele în munca pe care o fac în doar câteva zile și astfel, te poți întoarce înapoi în țară cu o calificare ce îți va deschide oportunități și acasă. Dacă aplici pentru un job care oferă calificare, de regulă va trebui să semnezi un contract pe perioadă determinată, iar munca o vei realiza în asistența unei persoane acreditate care te va învăța pas cu pas.

Îți îmbunătățești CV-ul

Dacă aplici pentru un job în străinătate în domeniul în care ai vrea să lucrezi în viitor, cu siguranță o perioadă de muncă în străinătate îți va face CV-ul să iasă în evidență și vei reuși să obții mai multe interviuri, deci mai multe oportunități de angajare la revenirea în țară.

În plus, lucrul în străinătate îți oferă oportunitatea de a învăța o limbă nouă într-un timp relativ scurt, iar o limbă străină în CV te va ajuta cu siguranță să ieși în evidență.

Te dezvolți personal mai mult

Pe lângă avantajele clare pe care le obții la joburi străinătate pe plan profesional, trebuie să fii conștient și de avantajele pe care care un astfel de loc de muncă ți le aduce pe plan personal, după cum urmează:

-Dezvoltarea capacității de adaptabilitate în situații dificile sau din afara zonei tale de confort -Cunoașterea unei noi limbi -Dobândirea capacității de a dezvolta relații constructive

Acte necesare pentru locuri de muncă în străinătate

Pentru a aplica la un job în Uniunea Europeană vei avea nevoie de o serie de documente. Dacă iei în considerare să aplici la locuri de muncă în străinătate bine plătite, iată principalele acte necesare pentru munca în străinătate pe care ar trebui să te pregătești:

- Cartea de identitate: copie și original - Pașaportul în original și copie a vizei (dacă pleci să lucrezi într-o țară din afara Uniunii Europene; pentru țările din UE nu ai nevoie de pașaport) - Cazier judiciar - Adeverința din partea Ministerului de Interne conform căreia nu ai nicio interdicție legală de a părăsi țara sau localitatea sau orice fel de interdicție în ceea ce privește libera circulație în afara țării - Adeverință din partea medicului de familie din care să rezulte că ești apt de muncă -Cardul European de Sănătate: acesta se eliberează de la Casa de Asigurări din orașul căruia îi aparții și cu ajutorul acestuia vei putea primi îngrijiri medicale urgente fără costuri suplimentare în statele din UE. Pentru eliberarea acestui card trebuie să fii asigurat și să nu ai întârzieri la contribuțiile pentru bugetul Casei de Asigurări. - Certificate, diplome, recomandări care ar putea fi relevante pentru jobul la care aplici (copie și original): diplomă de bacalaureat, diploma de absolvire a unui curs profesional sau diplomă de Licență/ Master (aceste documente sunt necesare sau nu, în funcție de jobul pentru care aplici). - CV-ul actualizat (cu date de contact de la companiile la care ai lucrat anterior pentru că angajatorii pot fi interesați să ceară recomandări) Vezi acte necesare muncă Germania.

Cât este un salariu minim UE?

În prezent, 21 de state din cele 27 care constituie UE au stabilit un salariu minim UE, celelalte stabilind salariul minim pe economie după negocieri colective, existând prevederi legale în acest sens. Dacă alegi să lucrezi în străinătate, trebuie să știi că un salariu minim în UE, în țările dezvoltate, este de peste 1.500 euro/ lună. Spre exemplu, poți primi în Austria salariu minim de 1.700 euro, iar în Luxemburg este cel mai mare salariu, de 2.202 euro / lună.

Deci, dacă te întrebi ce salarii minime UE poți să primești, acest lucru depinde de țara pe care o alegi, însă cu siguranță un salariu minim UE va depăși cu mult media de la noi din țară. Chiar dacă într-adevăr, costul vieții în țările europene dezvoltate este mai ridicat, angajații beneficiază de un salariu minim în UE care să le acopere cheltuielile necesare, și nu numai.

11 cele mai bune locuri de muncă în străinătate pentru necalifficați

Pentru românii necalificați există locuri de muncă bine plătite în domenii precum ar fi: Agricultură, Construcții, Barmani, Sudori, Șoferi, Ajutor de bucătar, Menajeră, Bonă, Ospătar, Depozite/Fabrici. Agenți de pază. În aceste domenii salariul este destul de mare, de la 1.000 euro, compensând efortul fizic.

Salariile în agricultură depind de țara pe care o alegi, însă făcând o medie te poți aștepta la salarii în străinătate între 1000 – 1500 euro pe lună, cazarea fiind de cele mai multe ori inclusă, precum și transportul și cel puțin o masă pe zi (de regulă, prânzul).

Cele mai bine plătite joburi din Europa în sectorul agricol se găsesc în Danemarca unde salariile sunt de aproximativ 1800 – 2000 euro / lună. Austria oferă de asemenea salarii mari, în jur de 1800 euro / lună, urmată de Marea Britanie unde salariile ajung la 1600 euro / lună și Olanda cu un salariu mediu de 1100 euro / lună.

Printre cele mai bine plătite joburi în Europa se numără fără îndoială cadrele medicale

Medicii care aleg să lucreze în străinătate se bucură de salarii de peste 2000 euro pe lună, care pot ajunge chiar la 10000 euro cu beneficiile din pachetul salarial. Bineînțeles, ce salarii medici străinătate se oferă diferă în funcție de specializare, tipul de spital în care lucrezi și experiență. Medicina de familie, ginecologia și dermatologia sunt specializările care oferă numeroase locuri de muncă în străinătate bine plătite.

Medicii rezidenți pot începe cu un salariu minim în UE de 6000 euro brut lunar, medicii primari ajung la 10.000 euro pe lună, iar șefii de clinică la peste 23000 euro pe lună în Germania, țara care angajează constant medici din alte țări, atrăgându-i cu pachetele salariale.

Dacă eşti calificat, Olanda are o serie de companii internaționale ce oferă oportunități de angajare. Olanda are o economie stabilă, cu multe investiții străine, care primește un impuls din condițiile fiscale favorabile ale țării. Aproape 21% din populație este formată din străini și minorități etnice.

Există o cerere mare de lucrători cu calificare înaltă, cunoscuți și sub denumirea de „lucrători cu cunoaștere”, și există un proces de imigrare rapid pentru a recruta persoane care se potrivesc, inclusiv specialiști IT și cei care lucrează în sectorul financiar și cei care lucrează în sectorul financiar, în vânzări și marketing. De asemenea, e nevoie de forță de muncă și în domeniul sănătății și educației, informează facibanionline.ro.