Rușii au încercat să-l otrăvească pe Zelenski. Consilierii l-au îndemnat să plece din Kiev

Rușii au încercat să-l otrăvească pe Zelenski. Consilierii l-au îndemnat să plece din Kiev Volodimir Zelenski mulțumește României pentru ajutorul militar. Sursa foto: Ukrainean PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina au însemnat momente de foc pentru conducerea Ucrainei. Cele mai teribile amenințări au fost luate în calcul, ami ales că truepel speciale rusești aveau un plan de capturare a liderului Ucrainei.

Consilierii președintelui ucrainean Volodimir Zelenski erau îngrijorați că forțele ruse care avansează asupra Kievului în primele zile ale invaziei ar putea încerca să-l omoare, utilizând un gaz otrăvitor, potrivit unui nou reportaj publicat de Washington Post.

Oleksi Arestovici, un consilier militar al lui Zelenski, a declarat pentru Washington Post că liderul ucrainean a fost avertizat de garda prezidențială că biroul său este o „țintă” și l-a îndemnat să se mute într-o locație din afara Kievului.

Arestovici, care a fost printre cei care l-au îndemnat pe Zelenski să părăsească Kievul în fazele inițiale ale invaziei ruse, a spus că nici măcar un buncăr din epoca sovietică pe care liderul ucrainean la folosit ca adăpost la începutul invaziei rusești, nu era sigur. „S-a vorbit despre baricadarea ieșirilor și eliberarea de gaz”, a spus Arestovici despre forțele ruse care se apropiau.

Ne puteți urmări și pe Google News

Plan de capturare

Aceste preocupări au venit în timp ce Moscova a aruncat în spațiul public afirmații false cum că Ucraina este condusă de naziști, justificând invazia în acest sens și cu alte afirmații dubioase. Zelenski este primul președinte evreu al Ucrainei, iar familia sa a pierdut oameni în timpul Holocaustului.

Oleksi Danilov, șeful Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, l-a avertizat de asemenea pe Zelenski cu privire la informații credibile care indicau un plan de a-l ucide sau captura, a scris Washington Post. I-a spus lui Zelenski că trebuie să se asigure că oricare om din apropierea lui care poartă o armă este cunoscut și loial.

Zelenski nu a făcut nici un secret că viața lui ar putea fi în pericol în zilele care au urmat invaziei ruse. Într-un apel cu liderii europeni la sfârșitul lunii februarie, el a spus: „Ar putea fi ultima dată când mă vezi în viață”.

Zelenski nu a fugit

Dar, în ciuda avertismentelor că viața lui era în pericol și a temerilor că capitala ucraineană va cădea rapid, Zelenski a refuzat în cele din urmă să părăsească Kievul - o mișcare care a fost aplaudată în întreaga lume. Liderul ucrainean este acum celebru pentru replica: "Lupta este aici; am nevoie de muniție, nu de o plimbare".

Zelenski, a relatat Washington Post, a spus că, dacă plecarea ar fi oprit vărsarea de sânge, atunci ar fi plecat, dar el credea că plecarea lui ar fi afectat moralul soldaților și ar fi riscat capitularea imediată a Ucrainei în fața Rusiei.

În schimb, Rusia nu a reușit să ia Kievul, după ce a făcut o serie de calcule greșite și s-a confruntat cu o rezistență mult mai dură din partea Ucrainei decât se aștepta. S-au împlinit șase luni de la invazia rusă, iar conflictul s-a transformat într-un război de uzură, cu pierderi grele de ambele părți.