Habeck respinge prelungirea funcționării centralelor energetice nucleare

Habeck respinge prelungirea funcționării centralelor energetice nucleare

Duminică, ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat că nu va lua în considerație prelungirea funcționrii ultimelor trei centrale energetice nucleare din țară pentru a economisi gaze.

În cursul unei întrevedeeri cu cetățenii, purtată cu ocazia unui eeveniment de la Berlin, Habeck a spus că prelungirea activității acestor centrale până anul viitor nu ar acoperi decât 2% din consumul de gaze din Germania. “Ar fi o decizie greșită, dată fiind infima cantitate de gaze economisită”, a spus Habeck, citat de Euobserver.

Declrațiile sale survin după ce, sub condiția anonimatului, o serie de oficiali din guvern au spus că sunt întrunite condițiile prin care guvernul să permită prelungirea temporară a activității lor.

Reducerea numărului de centrale nucleare din Germania a început din momentul când legea pe această temă a fost aprobată de guvernul cancelarului de atunci, Angela Meerkel, în urma dezastrului din Japonia, de la Fukushima, din anul 2011.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar, date fiind temerile legate de o reducere a gazelor rusești, în ultime vreme, s-a constatat o opoziție față de închiderea ultimelor centrale.

Ministrul de finanțe, Christian Lindner, din partea liberal-democraților, care a participat și el la eveniment, a sprijinit în trecut categoric prelungirea activității centralelor, iar, duminică, el și-a reiterat poziția.

“Nu trebuie să ne arătăm prea categorici, ci trebuie să ne rezervăm toate posibilitățile”, a spus el.

Habeck a spus că va lua în considerație prelungirrea activității unei centrale nucleare din Bavaria, în cazul în care testul de stress al sistemului energetic național, aflat în curs, va dovedi că este nevoie să se asigure necesarul energetic al landului respectiv.

Industria bavareză e dependentă de centralele energetice de gaze, dar dispune de puține alternative, având în vedere că landul este sărac în energie eoliană și deține doar câteva termocentrale.

Slaba prezență a energiei eoliene în acest land a atras furia lui Habeck, el subliniind că asta se adaugă problemelor pe care Germania le întâmpină deja.

Dar el a respins perspectiva unei ierni în criză de gaze, afirmând că Norvegia și Olanda oferă deja cantități suplimentare de gaze.

În afara unei economii de gaze situate între 15% și 20% - un demers penttru care planurile sunt deja în curs de eleborare, țara are “chiar șanse mari” să înfrunte cu bine iarna, a mai spus el.

Situația din Franța complică însă situația, în ultimele luni, țara trebuind să închidă jumătate din cele 56 de centrale nucleare ale sale din cauza unor lucrări de întreținere și din cauză că apa râurilor a devenit prea fierbinte ca să poată răci combustibilul, dată fiind arșița care s-a abătut asupra țării.

De obicei, o exportatoare de energie, Franța a trebuit să importe curent electric din Germania, expunând sistemul energetic german unor presiuni sporite, presiuni care, în opinia lui Habeck, nu fac decât să demonstreze cât de problematică este energia nucleară. (Articol de Wester van Gaal; Traducerea: Alexandru Danga, RADOR)