Cel mai bun pilot ucrainean a murit. Volodimir Zelenski îi oferise medalia Ordinul pentru curaj clasa a treia

Cel mai bun pilot ucrainean a murit. Volodimir Zelenski îi oferise medalia Ordinul pentru curaj clasa a treia

Cel mai bun pilot ucrainean a fost ucis în război. În urmă cu doar câteva zile, Volodimir Zelenski îi oferise medalia Ordinul pentru curaj clasa a treia. El a luptat până în ultimul moment pentru țara sa.

Cel mai bun pilot ucrainean a fost ucis în luptă. În urmă cu câteva zile, Anton Listopad fusese decorat de presdintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru munca sa.

Un fost coleg, Ivano Frankivsk, a anunțat tragica veste pe Facebook. În 2019, tânărul a fost recunoscut ca fiind cel mai bun pilot de luptă al Ucrainei. În 2021, cu ocazia evenimentelor organizate pentru 30 de ani de independență a Ucrainei, el a condus zborul unei coloane aeriene la manifestările din Kiev.

Și președintele Volodimir Zelenski a ținut să își arate admirația. În urmă cu doar câteva zile, el i-a acordat medalia Ordinul pentru curaj clasa a treia, potrivit Kyev Independent.

Un alt pilot ucrainean a fost ucis

Și legendarul pilot de vânătoare poreclit „Fantoma din Kiev”, despre care armata ucraineană susține că a doborât peste 40 de avioane rusești, a fost ucis în luptă luna trecută. Maiorul Stepan Tarabalka, 29 de ani, care pilota un aparat MiG-29, a fost doborât pe 13 martie, „luptând cu forțele inamice covârșitoare”.

Pilotul s-a făcut remarcat în întreaga lume, după ce s-a relatat că a doborât șase avioane rusești în prima zi a războiului, pe 24 februarie. Guvernul ucrainean și fostul președinte Petro Poroșenko au făcut postări pe Twitter care atestau informațiile.

După reușitele pilotului, guvernul ucrainean a transmis: „Oamenii îl numesc Fantoma Kievului. Și pe bună dreptate. Acest as al Forțele Aeriene Ucrainene domină cerurile capitalei și țării noastre și a devenit deja un coșmar pentru aeronavele rusești”.

Tarabalka s-a născut într-o familie de muncitori din satul Korolivka, vestul Ucrainei. A urmat cursurile Universității Naționale a Forțelor Aeriene din Harkov. Tânărul și soția Olena aveau un băiețel, Iarik, 8 ani. Mama pilotului, Natalia, a povestit că, încă de când era mic, „Stepan obișnuia să privească avioanele MiG zburând deasupra casei și visa mereu să fie pilot de luptă”. El primise și cea mai importantă medalie a țării, „pentru vitejie în luptă”, Ordinul Steaua de Aur, și a primit titlul de Erou al Ucrainei.