Câciu și Budăi trebuie să rezolve problema pensiilor speciale până la final de an. Se pune problema unui referendum?

Câciu și Budăi trebuie să rezolve problema pensiilor speciale până la final de an. Se pune problema unui referendum?Sursa foto: Arhiva EVZ

Pensiile speciale sunt unul dintre cele mai controversate subiecte din România. Totuși, autoritățile trebuie să găsească o rezolvare până la finalul acestui an, pentru a nu pierde cele 30 de miliarde de euro din PNRR. Adrian Câciu și Marius Budăi sunt reprezentanții guvernului care trebuie să reducă cheltuielile cu pensiile speciale.

Până în decembrie 2022 Guvernul trebuie să rezolve problema cu pensiile speciale din România. Aceasta este una dintre condițiile prezente în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Depășirea jalonului 215 din lista de angajamente luate de statul român duce la blocarea banilor europeni.

Coaliția de Guvernare a început să lucreze la acest sector, însă situație este una destul de complicată. S-a început cu o analiză privind pensiile speciale din România, o mare parte dintre acestea fiind în zona militară. Potrivit PNRR, trebuie să fie reduse cheltuielile cu pensiile speciale, însă miniștrii Apărării și Internelor nu acceptă o recalculare.

Adrian Câciu, ministrul de Finanțe, și Marius Budăi, ministrul Muncii, sunt cei responsabili pentru a rezolva problema pensiilor speciale. Ministrul Finanțelor susținea pe 21 iulie că „sunt o serie de simulări care au loc, sunt o serie de date care se strâng. Lucrăm împreună cu toate instituţiile implicate pentru că trebuie să ai date. Pe de altă parte, analiza are în vedere şi deciziile Curţii Constituţionale. Ştiţi că acest subiect a făcut obiectul a numeroase contestaţii la Curtea Constituţională”.

Prin PNRR nu se impune un prag până la care trebuie reduse cheltuielile cu pensiile speciale, ci doar un plafon al bugetului de pensii de 9,4% din PIB.

Referendum pentru reducerea pensiilor speciale

Sociologii au analizat situația atât înainte de alegeri, cât și după acestea și susțin că singurul subiect asupra căruia există un cvasi-consens în societate este cel legat de pensiile speciale. Specialiștii consideră că acesta este momentul potrivit pentru revizuirea Constituției, exact cum a fost în 2003 pentru a favoriza intrarea în UE.

Reducerea pensiilor speciale oferă șansa unei redresări economice și evitarea riscului derapajelor social-politice. Dezbaterea legii nu durează mai mult de 30 de zile dacă este făcută în procedură de urgență. Pentru organizarea referendumului, Constituția prevede încă o lună, potrivit dcnews.ro.

În prezent, în România se acordă peste 200.000 de pensii speciale, a căror plată depășește valoarea de 12 miliarde de lei pe an (aproximativ 1% din PIB). Cele mai multe sunt acordate în zona militară, plata lor fiind de aproximativ 800 de milioane de lei pe lună. Miniștrii Apărării și Internelor nu acceptă o recalculare a acestor pensii și susțin că ele sunt justificate.

„Militarii, jandarmii, polițiștii și așa mai departe, sunt în timpul activității blocați în anumite activități, nu au dreptul să desfășoare afaceri, nu au dreptul să se asocieze și legiuitorul a considerat că la finalul carierei militarii beneficiază de o pensie ocupațională, pensie de serviciu, care nu este pe principiul contributivității, ci este pe un principiu stabilit de legiuitor, în cazul nostru: media ultimelor șase salarii”, spunea Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, în urmă cu aproximativ o lună.