Plaje superbe de care nici nu știai că există. 15 destinații incredibile. Locuri sălbatice și fără aglomerație
- Dragoș Lefterescu
- 14 august 2022, 16:31
Multă lume adoră să meargă la plajă, dar nu vrea să ajungă într-un loc aglomerat. Din fericire, există plaje minunate despre care doar localnicii și cei care citesc acest articol știu.
Sigur, unele nu au infrastructură deloc, așa că vă trebuie mâncare la pachet, altele sunt în zone altminteri aglomerate, dar cert este că nu veți regreta că ați mers la niciuna dintre aceste plaje.
1. Playa de la Rijana, Spania
Costa Tropical este una dintre cele mai ascunse coaste ale Spaniei. Se ajunge acolo ieșind de pe șoseaua de coastă, imediat după Calahonda, iar apoi prin segmente din stâncosul Barranco Zacatín vei ajunge la Playa de la Rijana. Nu uita să iei cu tine o umbrelă, pentru că singura umbră aici este sub plantele suculente.
Această rezervație naturală ascunsă este un loc popular pentru escapadele de o zi ale spaniolilor. Pietrele întunecate lasă loc apelor incredibil de limpezi, populate de bancuri de pești negri, care se fug în toate părțile pe măsură ce înoți. Cel mai bine este să explorați fauna subacvatică folosind o pereche de ochelari sau dintr-un caiac închiriat de la cabana de surf. Plaja se află în apropiere de Calahonda, provincia Granada, Spania
2. Wied il-Ghasri, Gozo, Malta
După ce treci pe lângă cactușii comestibili Opnutia și printre florile sălbatice rezistente de pe poteca lungă de 2,5 km din satul Żebbuġ, o bijuterie ți se dezvăluie imediat. Stâncile abrupte din valea Ghasr lasă locul unui peisaj calm, într-o nuanță de acvamarin. Dacă nu bate vântul, poți vedea până la fund, unde viețuitoarele marine trăiesc în crăpăturile dintre bolovanii de calcar căzuți în apă.
Dacă nu vrei să te scufunzi, poți să stai pe stâncile ce aproape ies din apă, la povești cu prietenii. Plaja se află lână Żebbuġ, Gozo, în Malta.
3. Romantika Beach, Bulgaria
În sudul stațiunii bulgărești Varna se află plaja „Romantika”: o porțiune liniștită de 500 m unde Golful Varna se întâlnește cu Marea Neagră. Doar că apa de aici nu este neagră, ci are mai degrabă o culoare de jad. Pentru a-l locul, parchezi la farul Cape Galata și urmezi cărarea printr-o pădure verde de foioase. Trebuie să duci ceva bagaje, pentru că nu există deloc facilități, dar acesta este prețul liniștii. Sau poți închiria o barcă cu motor din Varna și să te bucuri, la întoarcere, de priveliștea orașului ce-și aprinde luminile sclipitoare.
4. Betina Spilja, Croația
Dacă vrei la plajă, dar nu-ți place căldura moleșitoare a soarelui, poți alege peștera-catedrală de la Betina Spilja. Dar, ține minte, accesul este dificil; cel mai bine mergi cu o barcă cu vâsle. E o mică plajă printre stânci, despre care se spune că e mai răcoroasă decât o cameră cu aer condiționat, pentru că acoperișul natural și orientarea spre sud-est opresc razele soarelui.
În ciuda acestui fapt, omul de știință medieval Marin „Bete” Getaldic, a folosit poziționarea unică a peșterii pentru a efectua experimente solare. Unii spun că a folosit oglinzi pentru a da foc corăbiilor care treceau pe lângă peșteră. Plaja se află la Dubrovnik, în Croația.
5. Epanomi, Grecia
Vrei să faci snorkeling în jurul unei epave? Mergi spre Epanomi, o insulă în formă de triunghi isoscel (la urma urmei, suntem în Grecia) cu nisip alb și dune cu iarbă de lângă Salonic. Nava scufundată se află la doar câțiva metri în larg, așa că poți merge ușor spre epava ce zace în golful Thermaic din anii 1970.
Punțile sale sunt încă pline cu accesorii de transport maritim. Atenție, însă, facilitățile de pe plajă sunt foarte spartane – mai precis nu există – dar sunt câteva baruri pe plajă minunate la aproximativ un kilometru distanță. Plaja Potamos este în Epanomi, Grecia
6. L’Île des Évens, Franța
După o clipă îți va fi dor deja de această bijuterie bretonă. O insulă de recif, aflată la 4 km de portul La Baule, Île des Évens este paradisul unui pustnic. Puțini turiști descoperă grăunțele sale pernoase și labirintul de bazine dintre stânci, pline de forme de viață marină. Și e pustiu, probabil veți împărți nisipul cu o mână de familii franceze și iahturile lor cu vele, așa că e bine să vă aduceți câteva delicatese locale (cidru, de exemplu)
Locul devine aglomerat doar în timpul concursului anual de înot din iulie, Cei fără barcă ar trebui să caute serviciile de închiriere de caiace, bărci cu motor, iahturi și jet-ski în Le Pouliguen și La Baule. Plaja se află la Côte d'Amour, Franța.
7. Butterfly Valley, Turcia
Imaginați-vă paradisul: dacă vă gândiți la junglele cu palmieri, la plajele insulelor deșertice și la zgomotul slab al faunei sălbatice, mergeți direct spre Valea Fluturilor din Turcia. Acest canion de coastă găzduiește 80 de specii de lepidoptere.
Plaja este accesibilă doar cu barca, dar dacă rămâi după ce pleacă ultimul taxi acvatic, atunci iese valea din coconul ei. Rezervând unul dintre bungalourile de pe plajă veți putea experimenta o cultură hippie, după întuneric, cu muzică acustică, yoga de noapte și un restaurant de pește, unde fiecare este încurajat săîși spele propriile vase. Plaja se află la Fethiye, în Turcia.
8. Suurupi, Estonia
Dacă ați văzut plaja cavernoasă Benagil din Portugalia, acesta este echivalentul ei baltic. Linia de coastă din jurul Suurupi, din Estonia, are o mulțime de colțuri, dar acest alcov în formă de C de lângă farul din epoca țaristă este deosebit de fotogenic.
Odată ce ați coborât pe o stâncă mică, vă puteți cocoța într-o peșteră minusculă, privind prin vizor. Cu toate acestea, nu există prea mult spațiu pentru a vă întinde: dacă aveți nevoie de spațiu pentru prosoape, mergeți câțiva kilometri mai departe de-a lungul traseului împădurit Suurupi. Trecând pe lângă buncărele sovietice abandonate, veți ajunge la „Plaja Secretă”, mai mare și cu o mini-cascada. Plaja se află la Suurupi, lângă Tallinn, în Estonia.
9. Cala Goloritze, Sardinia
E cumva Brazilia? Cu turnrile asemănătoare unei căsuțe de turtă dulce și apele turcoaz ondulate, Cala Goloritze arată ca la tropice, dar această plajă cu pietriș este de fapt una dintre cele mai frumoase din Sardinia.
Privită de pe Monte Caroddi, de 143 m – un punct de observație de la care șoimii își țin ochii ațintiți asupra vizitatorilor – Cala Goloritze este visul unui geolog, strălucitor, cu formațiuni stâncoase ciudate și minunate. Plaja de lângă Baunei, Sardinia, este un monument național, așa că există o taxă de 6 EUR pentru a intra.
10. Rauðasandur, Islanda
Când vine vorba de plaje, în Islanda acestea sunt, de obicei, la fel de negre ca cerul de iarnă. Dar Rauðasandur – ieșirea din Westfjords – este cu totul altfel, iar întinderea sa vastă, de culoarea teracotei, își schimbă constant nuanța.
Plaja adună toate culorile primare: fluxul rece de safir (care se traversează pe jos), nisipul galben, care devine roșu dacă este înnorat. Și verdele poate să apară dacă aurora boreală decide să-și facă apariția. Plaja se află la Westfjords, în Islanda.
11. La Concha, Spania
San Sebastián este locul pergect pentru turiștii lacomi, care cred că o vacanță trebuie să fie cel puțin 75% mâncare și vin. Dar în contul celorlalte 25 de procente, trebuie să coborâți în La Concha - numit așa pentru golful său perfect regulat, în formă de semilună.
Pare a fi o plajă urbană, situată în centrul orașului, dar nu lăsați asta să vă dezamăgească: priviți apele cristaline și nisipurile aurii, iar agitația vieții se va topi în curând. Luați funicularul până la Monte Igeldo pentru vederi de sus asupra golfului, plus un loc cu târguri de epocă.
12. L’Herbe, Franța
Mărginită de cabane din lemn, plaja modestă atașată micului sat de pescari Herbe, în departamentul Gironde din sud-vestul Franței, ar putea să nu fie cea mai strălucitoare destinație. Dar ceea ce îi lipsește ca grandoare compensează prin stilul local. Locul adăpostește un grup de ferme de stridii,
Herbe este unul dintre cele câteva sate de-a lungul Golfului Arcachon dedicate delicioaselor moluște. Dacă preferați să nu vă îndepărtați de nisip, Emile et Une Huître este singurul loc cu stridii de lângă plajă.
13. Porto Giunco, Sardinia, Italia
Cu nisipul său cu nuanțe roz și un stol de flamingo roz, Porto Giunco ,din sud-estul Sardiniei, este cu siguranță la doar câteva veri de a-și câștiga titlul de destinație preferată de Instagram. Puteți săvă bucurați de clima mediteraneană, de dune acoperite de ienupăr și ape albastre sclipitoare pline de pești - perfecte pentru o expediție de scufundări memorabilă.
Sunt disponibile beach-baruri cu șezlonguri sau puteți sta pe nisip. Sau să urcați pe turnul Porto Giunco, din partea de sud-vest a plajei, pentru o lecție de istorie (clădirea datează din secolul al XVII-lea) și priveliști spectaculoase.
14. Blaće, Croatia
Saplunara ar putea fi cea mai cunoscută dintre plajele din Mjlet, dar pitoreasca insulă croată are, de asemenea, un alt as în mânecă: plaja Bláce - un loc răcoros la mai puțin de jumătate de oră distanță de sora sa mai mare.
Plaja e accesibilă doar pe un drum de pământ, dar cu anonimatul vine și o lipsă egală de infrastructură. Practic, dacă vreți prânzul, cel mai bine ar fi să-l luați la pachet.
15. Sveti Stefan, Muntenegru
O micuță insulă de pescuit transformată în stațiune de lux, Sveti Stefan se află la capătul mai costisitor al opțiunilor de plajă selectate de easyjet.com, cu un sejur în hotelul principal care costă peste 850 USD pe noapte.
Nu vă temeți, însă, pentru că puteți merge gratuit la plajele din stânga promenadei dacă faceți o excursie de o zi, iar apa va fi aceeași indiferent dacă plătiți cazare sau nu.