Fostul președinte al Sri Lanka a ajuns în Thailanda. Nu a fost solicitat azil politic
- Dosofteea Lainici
- 13 august 2022, 23:30
Fostul președinte din Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, care a fost forțat să părăsească țara în iulie, după ce mii de protestatari au luat cu asalt reședința oficială și alte clădiri guvernamentale, a sosit în Thailanda pentru o ședere temporară înainte de a se muta într-o țară terță.
Rajapaksa și soția sa au sosit pe aeroportul internațional Don Mueang din Bangkok și au plecat aproximativ o jumătate de oră mai târziu către o destinație necunoscută. Oficialii thailandezi au confirmat că i-au permis să intre temporar în țară, la cererea guvernului din Sri Lanka.
Fuga președintelui
Prim-ministrul thailandez, Prayut Chan-ocha, care guvernează țara de la preluarea puterii printr-o lovitură de stat militară din 2014, a indicat că Thailanda îl va primi pe Rajapaksa din „motive umanitare”, dar nu i-ar acorda azil. Chan-ocha a adăugat că Rajapaksa nu va lua parte la nicio activitate politică cât timp se află în Thailanda.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Thailandei a reiterat ulterior declarația lui Rajapaksa, susținând că șederea fostului președinte în Thailanda este „de natură temporară, cu scopul de a continua călătoria”, menționând că „nu a fost solicitat azil politic”. Cetățenilor din Sri Lanka li se permite să rămână în Thailanda, fără a avea viză, nouăzeci de zile.
Thailanda este a treia țară pe care Rajapaksa a vizitat-o de când a fugit din Sri Lanka. Pe 12 iulie, președintele a folosit o aeronavă militară pentru a călători în Maldive. După ce a părăsit Maldive, fostul președinte a călătorit în Singapore, dar guvernul din Singapore a indicat la sosirea sa că nu i se va permite să rămână mai mult de treizeci de zile, în conformitate cu practica țării de a acorda azil politic rareori.
Alungat de proteste
Rajapaksa a fost forțat să demisioneze după luni de proteste de stradă în care au fost criticați Rajapaksa și fratele său mai mic, fostul prim-ministru Mahinda Rajapaksa, pentru că au creat o criză economică prin politici economice proaste. Printre celelalte greșeli ale lor, cei doi Rajapaksas au susținut o reducere enormă a taxelor pentru Sri Lanka în 2019, reducând drastic veniturile țării și au interzis importul de îngrășăminte chimice, ducând la o scădere semnificativă a randamentelor agricole din Sri Lanka.
Aceste politici, precum și devastările cauzate turismului din Sri Lanka de pandemia de Covid-19, au dus la o criză financiară în Sri Lanka, lăsând guvernul în imposibilitatea de a-și achita datoriile sau de a plăti importuri precum alimente, benzină și medicamente.
Nu se știe încă unde intenționează să călătorească Rajapaksa după șederea sa în Thailanda. Un apropiat al fostului președinte a declarat că dorește să se întoarcă în Sri Lanka, dar succesorul său, președintele Ranil Wickremesinghe, l-a îndemnat să rămână în afara țării din cauza furiei populare față de conducerea și exilul său, potrivit The National Interest.