Sute de rachete au fost lansate în România, pentru a proteja culturile. Zonele amenințate de grindină
- Iulia Moraru
- 12 august 2022, 20:13
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat vineri că doar în săptămâna trecută au fost lansate 178 de rachete antigrindină, cu scopul de a proteja culturile agricole, dar și comunitățile locale din zonele de intervenție.
MADR a precizat într-un comunicat că în intervalul 5-11 august s-au realizat 12 acțiuni de intervenții active în atmosferă pentru a combate formațiunile noroase de grindină în formare.
Astfel, au fost lansate 178 de rachete antigrindină, din punctele de lansare ale Unităților de combatere a căderilor de grindină din Prahova, Vrancea, Oltenia, Timiș și Mureș.
Scopul a fost acela de a proteja circa 2 milioane de hectare de culturi agricole. „În zonele protejate de infrastructura Sistemului nu a căzut grindină.”, se arată în comunicatul MADR.
„De asemenea, din 15 aprilie și până în 11 august 2022 au fost realizate, în total, 89 de intervenţii active în atmosferă, pentru combaterea a 526 de celule convective, cu un consum total de 3301 de rachete antigrindină”.
Culturile agricole, afectate de secetă
Potrivit datelor transmise vineri de MADR, suprafaţa totală afectată de secetă a crescut la 337.267 hectare în 33 judeţe.
Judeţele care au raportat culturi afectate de secetă sunt Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Ialomiţa, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea, potrivit Agerpres.
În plus, statistic, cele mai afectate culturi sunt cele de grâu, orz, rapiță.
Astfel, culturile afectate sunt:
- grâu, triticale: 180.554 hectare;
- orz, orzoaică, ovăz, secară: 26.621 hectare;
- rapiță: 30.046hectare;
- porumb: 55.891 hectare;
- soia: 3.775 hectare;
- floarea soarelui: 23.117 hectare;
- plante furajere: 4.371 hectare;
- alte culturi: 4.451 hectare.
Seceta, noua criză a Europei
Potrivit Monitorului European al secetei din UE, continentul se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimele decenii. S-a estimat că 45% din teritoriul țărilor UE a fost afectat semnificativ de secetă, în timp ce 15% este deja sub cod roșu.
Situația de secetă extremă crește riscul unei noi crize economice pe fondul costurilor ridicate ale energiei și al crizei alimentare cauzate de războiul din Ucraina.
Comisia Europeană a avertizat cu privire la situația „critică”, deoarece condițiile s-au înrăutățit pe timpul verii din cauza valurilor de căldură repetate care au afectat o mare parte din Europa.