Norvegia a elaborat un plan de reducere a exporturilor de energie electrică. Prețurile au atins un nou record

Norvegia a elaborat un plan de reducere a exporturilor de energie electrică. Prețurile au atins un nou recordSursa: Dreamstime.com

Norvegia a elaborat o serie de măsuri privind reducerea exporturilor de energie electrică către Europa, punând presiune asupra Guvernelor, într-un moment în care toate țările se confruntă cu o criză energetică. Prețurile energiei electrice au atins un nivel record luni, 8 august 2022, după ce Norvegia anunțase posibile reduceri.

Rezervoarele hidroelectrice din Norvegia se epuizează, iar Guvernul se confruntă cu mari probleme economice din cauza creșterii prețurilor la electricitate.

Norvegia și exportul de energie electrică către statele din Europa

Ministrul Petrolului și Energiei din țară, Terje Aasland, a declarat că Guvernul trebuie să acționeze pentru a se asigura că Norvegia poate continua să producă electricitate pe tot parcursul iernii. El le-a spus liderilor partidelor politice din țară că Guvernul va acorda prioritate reumplerii rezervoarelor hidroelectrice și nu exportului de energie electrică în Europa.

„În practică, aceasta va implica mecanisme de control care limitează posibilitatea exportului în cazul umplerii scăzute a rezervorului”, a transmis acesta.  Acest pas este o lovitură pentru Guvernele care sperau că Norvegia ar putea intensifica exporturile de energie pentru a contracara scăderea livrărilor din Rusia.

Oprirea exportului de gaze

Gazprom, care deține monopolul de stat al gazelor naturale al Rusiei, a redus aprovizionarea cu gaze naturale către Europa prin conducta Nord Stream 1, la doar 20% din capacitate. Între timp, Marea Britanie și UE elimină treptat importurile de petrol rusești.

Jim Reid, strateg la Deutsche Bank, a declarat: „Aceasta este o evoluție potențial semnificativă, deoarece Norvegia este un exportator de energie electrică în Europa și aceasta se adaugă întreruperii energetice existente datorită invaziei Ucrainei de către Rusia, precum și valul de căldură european care a susținut și mai mult cererea”, a transmis acesta, potrivit Business Insider.

Ne puteți urmări și pe Google News