Un expert din Norvegia susține că a început căderea lui Putin: „Rusia nu merge nicăieri, nici politic cu Putin, nici geografic”

Un expert din Norvegia susține că a început căderea lui Putin: „Rusia nu merge nicăieri, nici politic cu Putin, nici geografic” Sursa foto: Kremlin

Rusia s-a trezit izolată la nivel internațional de când președintele Vladimir Putin a ordonat o invazie a Ucrainei. Occidentul a impus sancțiuni pentru a pedepsi Rusia și a împiedica capacitatea Moscovei de a-și finanța mașina de război.

Începutul sfârșitului lui Putin

O creștere a prețurilor petrolului și gazelor - exporturile majore ale Rusiei - a susținut excedentul de cont al țării, dar economia este zdrobită, iar perspectivele par sumbre. Economia Rusiei se va micșora cu 15% în acest an și cu 3% în 2023, a prezis recent Institutul de Finanțe Internaționale.

Sancțiunile occidentale, exodul companiilor, exodul creierelor rusești și colapsul exporturilor vor șterge 15 ani de câștiguri economice, a adăugat grupul de lobby al industriei bancare la nivel mondial. Acest lucru pune la îndoială dacă puterea lui Putin ar putea deveni slabă, inclusiv Iver Neumann, directorul Institutului Fridtjof Nansen din Norvegia.

El prezice că refuzul lui Vladimir Putin de a reforma economia țării, amplificat de actuala invazie a vecinului său, ar putea fi „începutul sfârșitului” regimului său, deși când se va întâmpla acest lucru este greu de prevăzut.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Deci, de când mandatul lui Putin a început acum 22 de ani, foarte puține s-au întâmplat cu adevărat în economie. Și mi se pare uimitor faptul că un marxist pregătit ca Putin nu înțelege că factorii materiali sunt esențiali”, a declarat recent Neumann, autorul cărții Rusia și ideea Europei, pentru Serviciul georgian al RFE/RL.

Ceea ce urmează după Putin este greu de prevăzut, a spus Neumann, deoarece președintele rus „și regimul său au făcut o treabă bună în a elimina ceea ce era gândirea și munca liberală organizată în Rusia.

Sfatul lui Neumann

Liderul opoziției ruse,Aleksei Navalnîi, a cărui Fundație Anticorupție (FBK) a fost etichetată ca extremistă și scoasă în afara legii anul trecut, „este tăiată din modelul liderului tipic rus”, a spus Neumann.  „Navalnî este în închisoare, mișcarea lui este super interesantă. Dar mișcarea lui Navalnî nu este o mișcare de occidentalizare clară - a început ca mișcare naționalistă rusă. Mă gândesc la Navalnîi mai degrabă ca la un fel de Petru cel Mare în devenire - pe care trebuie să-l occidentalizezi pentru a aduce Rusia unde trebuie.”

Chiar și așa, având în vedere natura sistemului rus stabilit și alimentat de Putin, probabilitatea ca cineva ca Navalnîi să ajungă la putere este în cel mai bun caz minimă, a sugerat Neumann. Pe măsură ce invazia Rusiei se prelungește până la a șasea lună, iar acuzațiile de crime de război și atrocități rusești cresc, Neumann sfătuiește Occidentul să nu închidă ușa discuțiilor cu Moscova. „Ei bine, un lucru este cert: Rusia nu merge nicăieri, nici politic cu Putin, nici geografic. Țara este acolo unde se află”, a explicat el, potrivit Radio Free Europe.