Fostul premier polonez, Donald Tusk, acuză partidul de guvernământ că încearcă ieșirea din UE. Amenințări de la Varșovia

Fostul premier polonez, Donald Tusk, acuză partidul de guvernământ că încearcă ieșirea din UE. Amenințări de la Varșovia Sursa Foto: EPA/ANTONIO BAT

Donald Tusk, fostul președinte al Consiliului European și fost premier al Poloniei, a acuzat partidul de guvernământ polonez că încearcă ieșirea țării din UE. Reacția sa vine ca urmare a amenințărilor lui Jaroslaw Kaczynski care a atras atenția Uniunii Europene că Polonia îi va bloca inițiativele, dacă executivul european nu va elibera fondurile alocate prin PNRR țării.

Donald Tusk a acuzat marţi partidul conservator care conduce Polonia că doreşte să scoată ţara din UE, după ce liderul formaţiunii de guvernământ, Jaroslaw Kaczynski, a ameninţat Comisia Europeană cu represalii dacă nu va debloca PNRR-ul Poloniei.

Tusk a explicat că această încercare a partidului de guvernământ de a scoate Polonia din UE  este făcută „consistent şi cu tenacitatea unui nebun”.

Polonia amenință UE că-i va bloca inițiativele

Reacția lui Donald Tusk a venit ca răspuns la afirmațiile făcute de curând de liderul partidului de guvernământ al Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, care a spus că dacă formaţiunea sa, Partidul Lege şi Justiţie (PiS), va câştiga alegerile parlamentare, aceasta va trebui să regândească relaţiile cu UE.

Ne puteți urmări și pe Google News

La scurt timp, secretarul general al partidului, Sobolewski, a amenințat UE cu represalii, cum ar fi blocarea prin veto a unor iniţiative ale UE. El a acuzat uniunea de neseriozitate, după ce ea a cerut Varşoviei să dizolve camera disciplinară pentru judecători în schimbul aprobării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) polonez.

Acesta a mai menționat că se va aplica tactica „dinte pentru dinte” și că partidul va încerca să folosească toate posibilitățile prevăzute în tratatele UE, făcând referire și la dreptul de veto, ce poate fi folosit în mod strict sau mai amplu.

Conform Tratatului de la Lisabona, votul unanim al statelor UE este necesar pentru deciziile ce privesc politica externă comună, cooperarea poliţienească, fiscalitatea, aderarea unor noi state la UE, securitatea şi protecţia socială.

UE nu a respectat acordul cu Polonia

Deși camera disciplinară a fost dizolvată, fondurile alocate Poloniei în acest plan sunt în continuare blocate de Comisia Europeană.

„A existat un acord, respectat de noi, dar încălcat de cealaltă parte (...) Dacă Comisia Europeană nu-şi îndeplineşte obligaţiile faţă de Polonia, atunci noi nu mai avem niciun motiv să ne îndeplinim obligaţiile faţă de UE”, a remarcat Jaroslaw Kaczynski, potrivit informațiilor furnizate de Agerpres.