Antony Blinken merge în Africa de Sud pentru a contracara influenţa rusească

Antony Blinken merge în Africa de Sud pentru a contracara influenţa ruseascăSursa foto: Dreamstime.com

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a sosit duminică în Africa de Sud, potrivit ministerului sud-african al Afacerilor Externe, înainte de a merge în Republica Democratică Congo şi în Rwanda, un turneu african pentru a contracara influenţa diplomatică rusească

Această vizită vine la scurt timp după turneul african al ministrului afacerilor externe rus, Serghei Lavrov, care a fost în iulie în Congo-Brazzaville, în Egipt, în Etiopia şi în Uganda.

În acelaşi timp, preşedintele francez, Emmanuel Macron, mergea în Bénin, în Camerun şi în Guineea-Bissau. De la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, Africa de Sud, ţară lider în cadrul ţărilor în dezvoltare, a adoptat o poziţie neutră în conflict, refuzând să se alăture apelurilor occidentale de a condamna Moscova.

Luni, Blinken urmează să stea de vorbă cu şefa diplomaţiei sud-africane, Naledi Pandor, şi să facă anunţuri privind noua strategie africană a guvernului american, a arătat Pretoria într-un comunicat.

Discuţiile "vor aborda evoluţiile recente şi în desfăşurare privind situaţia geopolitică mondială", a adăugat Pretoria. Potrivit lui Fonteh Akum, oficial al think-tank-ului Institute For Security Studies, cu sediul la Pretoria, vizita lui Antony Blinken va ajuta Statele Unite să înţeleagă poziţia Africii de Sud, dar urmăreşte şi "să apropie Africa de Sud de tabăra occidentală". Cu noua lor strategie africană, Statele Unite caută să "sporească angajamentele diplomatice", estimează el.

Africa de Sud face parte din grupul economiilor emergente BRICS, alături de Brazilia, Rusia, India şi China. În iunie, preşedintele rus, Vladimir Putin, îndemnase ţările BRICS să coopereze în faţa "acţiunilor egoiste" ale ţărilor occidentale, pe fond de sancţiuni fără prcedent contra Moscovei din cauza conflictului ucrainean.

Scopul lui Antony Blinken

Blinken va avea drept scop să arate "ţărilor africane că ele au un rol geostrategic esenţial şi sunt aliaţi cruciali pentru problemele cele mai arzătoare ale epocii noastre, de la promovarea unui sistem internaţional deschis şi stabil, la lupta contra efectelor schimbării climei, insecuritatea alimentară şi pandemiile mondiale", arătase la sfârşitul lunii iulie Departamentul de Stat. După Johannesburg, Blinken urmează să meargă în Republica Democratică Congo, apoi în Rwanda, unde au reizbucnit tensiunile cu vecinul său congolez care o acuză că susţine rebelii din "Mişcarea 23 martie" (M23), ceea ce Kigali neagă. Este a doua deplasare a lui Blinken în Africa subsahariană de la preluarea funcţiei. Anul trecut, a mers în Kenya, în Niger şi în Senegal.

Înaintea invaziei ruse în Ucraina, diplomaţia americană în Africa se concentra mai ales pe competiţia cu China, care a făcut importante investiţii în infrastructură pe continentul african şi care, spre deosebire de Statele Unite, a făcut-o fără să ceară o contrapartidă statelor privind democraţia sau drepturile omului, notează publicația La Libre.

(Traducere Rador)