S-a aflat motivul amânării testului cu rachete Minuteman III. Ce spun oficialii americani despre această decizie

S-a aflat motivul amânării testului cu rachete Minuteman III. Ce spun oficialii americani despre această decizie sursa: Twitter

Administrația Biden a amânat lansarea testului de rutină a unei rachete balistice intercontinentale Minuteman III a Forțelor Aeriene pentru a evita escaladarea tensiunilor cu Beijingul pe fondul demonstrației de forță a Chinei în apropierea Taiwanului, a raportat joi Wall Street Journal, citând oficiali americani.

Secretarul Apărării Lloyd Austin a ordonat din nou Pentagonului să amâne lansarea de probă planificată a unei rachete balistice intercontinental , de data aceasta pe fondul tensiunii crescute cu China din cauza Taiwanului, potrivit unui surse din Congres.

„Acesta este un test planificat de mult. Va fi reprogramat în viitor la un moment pe care îl alegem noi”, a declarat un oficial al Apărării pentru Defense News.

Pentagonul amână din nou testul cu rachete nucleare

Este a doua întârziere pentru testul Minuteman III după ce Austin a ordonat anularea unuia, în martie, pentru a potoli tensiunea cu Rusia în legătură cu invazia din Ucraina. Racheta neînarmată urma să fie trasă de la Baza Forțelor Spațiale Vandenberg, California.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentagonul nu a explicat rațiunea din spatele acestei decizii, dar a venit în timp ce China a efectuat „lovituri cu rachete de precizie” joi în apele de lângă coastele Taiwanului, ca parte a exercițiilor militare care au crescut tensiunea în regiune.

Forţele aeriene ale SUA plănuiau să efectueze lansarea-test în această săptămână de la baza aeriană Vandenberg din California, se arată în raport. Oficialii americani nu au precizat cât de mare va fi amânarea, unul dintre ei menţionând totuşi că ar putea fi şi de zece zile, potrivit aceleiași surse.

China a desfăşurat zeci de avioane şi a tras rachete cu muniţie de război în apropierea Taiwanului într-o etalare de forţă în strâmtoarea cu acelaşi nume joi, la o zi după ce preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, a efectuat o vizită pe insula care se autoguvernează.

Este o mişcare greșită

În aprilie, armata SUA a anulat un test cu racheta Minuteman III pentru a diminua tensiunile nucleare cu Rusia în timpul războiului din Ucraina.

Racheta cu capabilităţi nucleare Minuteman III este o componentă cheie a arsenalului militar strategic al SUA. Racheta are o rază de acţiune de peste 6.000 de mile (peste 9.600 km) şi se poate deplasa la o viteză de aproximativ 15.000 de mile pe oră (24.000 km/h).

Tom Karako, directorul Proiectului de Apărare Antirachetă la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, a declarat pentru Defense News că întârzierea testului este o mișcare greșită.

„Sper că la un moment dat ne dăm seama că nici rușii, nici chinezii nu vor fi chiar atât de impresionați de acest gen de lucruri”, a spus Karako. „Probabil respectă puterea mai mult decât slăbiciunea, acțiunea mai mult decât inacțiunea”, a mai spus oficialul.