Război în Ucraina, ziua 162. ONU anunță o inspecție la închisoarea Olenivka. Moldova nu se teme de un atac rusesc

Război în Ucraina, ziua 162. ONU anunță o inspecție la închisoarea Olenivka. Moldova nu se teme de un atac rusesc Sursa foto: EPA/SERGEY KOZLOV

Războiul din Ucraina a intrat în cea de-a 161-a zi de la invazia pe care a declanțat-o Rusia, în 24 februarie. În timp ce pe fronturile din Donbas luptele continuă, ONU anunță verificări la închisoarea de la Olenivka pentru a descoperi cine este responsabil pentru moartea celor 50 de prizonieri ucraineni. Moldova nu se teme de un atac din Rusia, ministrul Apărării din această țară spunând că există semnale oficiale că Moscova nu este interesată să extindă războiul în Moldova.

Războiul din Ucraina a intrat în cea de-a 162-a zi, de la declanșarea invaziei Rusiei, în 24 februarie. Autoritățile militare de la Kiev au informații că Rusia pregătește o contraofensivă în Herson, încercând să recupereze terenul pierdut. Aceasta în contextul în care luptătorii ucraineni au recucerit mai bine de 50 de localități în ultimele zile.

Rusia controlează mai multe zone din sudul Ucrainei pe care le-a cucerit în primele faze ale invaziei, dar Kievul a spus că va organiza o contraofensivă.

Ucraina susține că trupele rusești pregătesc o forță militară de atac ce va viza orașul Krivoi Rog, orașul natal al președintelui Volodimir Zelenski.

Ne puteți urmări și pe Google News

„(Rusia) a început să creeze un grup de atac în direcția Krivoi Rog. Este, de asemenea, destul de probabil ca inamicul să pregătească o contraofensivă ostilă cu scopul de a ajunge la granița administrativă a regiunii Herson”, a transmis comandamentul militar de Sud al Ucrainei.

Sursa foto: Presedintia ucrainei

ONU anunță inspecție la închisoarea Olenivka

În acest context, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a anunţat că organizaţia pregăteşte o misiune de investigaţie la Olenivka. Inspectorii ONU doresc să afle „adevărul” cu privire la exploziile de săptămâna trecută, când au murit zeci de prizonieri de război ucraineni.

ONU răspunde astfel solicitărilor ce i-au fost adresate de ambele tabere, care se acuză reciproc pentru atacul asupra acelei închisori. Un număr de 50 de prizonieri de război ucraineni şi alţi cel puţin 70 au fost răniţi, printre ei numărându-se şi membri ai batalionului Azov care s-au predat la Mariupol.

În timp ce Rusia susţine că atacul asupra închisorii a fost efectuat cu un lansator HIMARS, Ucraina susţine că închisoarea fost atacată de mercenari ai companiei ruse private Wagner.

„Sperăm să obţinem toate facilităţile de acces din partea celor două părţi şi să obţinem datele necesare pentru stabilirea adevărului asupra a ceea ce s-a întâmplat”, a explicat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

El a precizat că ONU caută persoanele corespunzătoare, „independente şi competente”, care să facă parte din misiune.

foto: MApN

Atac cu rachete în Lvov

Rusia afirmă că a distrus un depozit de arme străine în vestul Ucrainei. Oficialii militari din Rusia au declarat că forțele militare ruse au distrus un depozit de arme străine în regiunea Liov din vestul Ucrainei. Este o regiune de la granița cu Polonia care este rareori lovită de rachetele Moscovei, potrivit AFP.

Rusia a lansat rachete de 100 de milioane de dolari într-o singură zi

Oficialii ucraineni estimează că opt rachete de tipul Kh-101(Kh-555), lansate de Rusia asupra Ucrainei, într-o singură zi, au costat aproape 100 de milioane de dolari. Informația a fost prezentată de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Oleg Nikolenko.

„Putin condamnă Rusia la sărăcie cu războiul său criminal în loc să investească în viitorul ţării sale. Nu ar fi timpul ca ruşii să înceteze să mai mărşăluiască cu portretele liderului lor corupt şi să înceapă să-şi pună întrebări?”, se întreabă reprezentantul diplomaţiei ucrainene.

El a prezentat un calcul făcut de ediţia ucraineană a revistei Forbes cu privire la costurile rachetelor de croazieră pe care Rusia le-a lansat marţi seara asupra Ucrainei.

Sursa foto: Gov.ro

Moldova nu se teme de un atac rusesc

Planurile militare ale Federaţiei Ruse nu vizează teritoriul Republicii Moldova, este un lucru comunicat pe canale oficiale din mai multe surse. Este declarația ministrului moldovean al apărării, Anatolie Nosatîi, în cadrul unui interviu acordat portalului Agora.md.

„În prezent, cetăţenii Republicii Moldova trebuie să se simtă în siguranţă. Forţele ruseşti desfăşoară acţiuni de luptă în sud-estul Ucrainei, o distanţă care ne asigură stabilitate”, a apreciat Anatolie Nosatîi.

În pofida faptului că exploziile provocate de rachetele ruseşti se mai aud uneori în zonele din sudul ţării, nu există un pericol iminent privind o eventuală agresiune sau operaţiuni militare pe teritoriul Republicii Moldova, susţine ministrul moldovean al apărării.