Trupele ruse nu au putut face față impredictibilității armatei ucrainene

Trupele ruse nu au putut face față impredictibilității armatei ucrainene Sursa foto: dreamstime

În cele cinci luni de când Rusia și-a lansat atacul asupra Ucrainei, armata ucraineană s-a bazat pe liderii săi pentru a provoca Moscova.

Vorbind luni cu liderii din 65 de țări, sergentul Forțelor Aeriene Ucrainene, Kostiantin Stanislavchuk, a atribuit eficiența acelor subofițeri unui proces de instruire care a fost reînnoit după invazia Rusiei din 2014 pentru a sublinia conducerea și capacitatea de a gândi și de a acționa independent.

Dependența Rusiei

„Sergenții forțelor armate, fără să aștepte instrucțiuni de la cei de mai sus, au luat inițiativa” de a conduce „operațiuni independente” și de a acționa „independent și cu resurse”, a spus Stanislavchuk. „În acest fel, forțele de apărare sunt diferite de inamic, unde generalii sunt forțați să-și aștepte subordonații pentru a ataca”.

Dependența Rusiei de generali pentru luarea deciziilor pe câmpul de luptă a fost rapid identificată ca o deficiență în Ucraina. Moartea mai multor ofițeri ruși superiori a fost atribuită nevoii lor de a fi aproape de linia frontului, pe lângă lipsurile operaționale care i-au făcut vulnerabili.

În timp ce armata Rusiei a încercat să-și profesionalizeze corpul de subofițeri în ultimii ani, mentalitatea ei rămâne una în care „își privesc ofițerii că îndeplinesc cele mai tradiționale roluri de subofițeri”, a declarat marți, locotenentul colonel al Forțelor Aeriene ale SUA, Jahara Matisek.

Stanislavchuk a contrastat abordarea Ucrainei față de subofițeri cu cea a rușilor, despre care a spus că „aderă la abordarea sovietică” în care „individul nu joacă niciun rol”. Ucraina a folosit și această abordare sovietică după Războiul Rece, lăsând-o prost pregătită pentru invazia Rusiei din 2014.

Pregătirea armatei ucrainene

După acel conflict, Kiev a început un efort de a îmbunătăți „sistemul de instruire pe mai multe niveluri pentru corpul de sergenți pentru a se conforma cerințelor de pregătire pentru sergenții profesioniști din statele membre NATO”, a scris Ministerul Apărării al Ucrainei în februarie 2017.

Această pregătire îmbunătățită și un nivel ridicat de motivație au permis Ucrainei să impună costuri mari Rusiei, a spus Stanislavchuk, care au inclus aproximativ 41.000 de victime, 5.800 de tancuri și vehicule blindate distruse și peste 400 de avioane și elicoptere doborâte.

Trupele ucrainene au doborât peste 730 de vehicule aeriene fără pilot — inclusiv drone operaționale și tactice și „nu doar cele pe care le puteți cumpăra din magazin”, a spus Stanislavchuk, potrivit Business Insider.

Ne puteți urmări și pe Google News